Afgelopen week lieten wij al weten dat het aantal handgranaten gevonden in Amsterdam explosief toeneemt.Nu laat AT5 doorschemeren waar een aantal van de bedreigingen wellicht vandaan komen. Zo hebben verschillende Amsterdamse ondernemers dreigmails ontvangen met daarin het bevel om €50 000,- over te maken in Bitcoin valuta óf anders zwaait er wat! De criminelen maken handig gebruik van het gemeentelijke beleid om coffeeshops met een veiligheidsdreiging te sluiten. Daarmee komen de ondernemers in een spreekwoordelijke spagaat terecht. In een van de mails, die ondertussen in handen is van AT5, stellen de criminelen dat het sluitingsbeleid van de gemeente van toepassing is op bijvoorbeeld coffeeshops en clubs waar onveilige situaties ontstaan. Door te dreigen met het neerleggen van een granaat riskeren de ondernemers een sluiting van hun tent. Om deze situatie te voorkomen moeten de ondernemers geld betalen. Het gaat hierbij om fikse bedragen van tienduizenden euro's in bitcoin. AT5 laat weten dat het gaat om de volgende tekst: 'Het is u waarschijnlijk niet ontgaan hoeveel ondernemers de afgelopen tijd hun deuren hebben moeten sluiten op last van de gemeente. Om te voorkomen dat u de volgende bent dient u per direct actie te ondernemen'.
De veiligheidsparadox van de coffeeshops zou hen tot betalen moeten dwingen, maar gelukkig hebben zij de stukken openbaar gemaakt. Dat is al een hele stap, want je weet maar nooit wat agressieve gekken van plan zijn te doen. Stel je voor men legt een handgranaat voor een coffeeshop en deze gaat per ongeluk af? Wat als de ondernemer alsnog naar de gemeente stapt en zijn tent wordt gesloten? Alle risico's zijn hier voor de ondernemer, dus tijd dat hij zich beter moet kunnen indekken tegen dit soort dreigingen. En voor korpschef Aalbersberg van de Amsterdamse politie is het tijd om hard in te grijpen tegen de cyberdreiging.
In plaats van de handgranaatdreiging te normaliseren, zou hij moeten opkomen voor de ondernemers en de zaak uitzoeken.
Daarmee lijkt een vroegtijdig einde te komen aan het sluitingsbeleid van de gemeenten als garantie van de veiligheid. Want de mail leest verder: '
Als wij erachter komen dat u toch aangifte heeft gedaan of dit bericht met iemand anders heeft gedeeld zullen wij er direct voor zorgen dat u de deuren kan sluiten voor minimaal 3 maanden. Zodra u weer toestemming van de gemeente krijgt om de deuren te openen komen wij weer langs tenzij u 200K betaald.' Met sluw vossen als deze wordt het knap lastig voor ondernemers om hun zaak open te houden, samenwerking tussen gemeente en getroffen ondernemers is dus van groot belang.