In de samenleving wordt er steeds meer gepind en minder met contant geld betaald. Niet alleen steeds meer winkels stappen over op louter de mogelijkheid om te pinnen, maar ook gemeenten gaan mee in deze trend. Dit betekent dat voor het gemak steeds meer mensen vinden dat contant geld helemaal niet nodig is. Is dat wel zo? Wat zijn eigen de nadelen van het kwijtraken van contant geld?
De gemeenten kiezen voor pinnen omdat dit veiliger is, maar ook omdat het tijd en kosten bespaart doordat het niet langer nodig is wisselgeld in huis te hebben en kassa's op te maken. In enkele grote steden, waaronder Groningen en Den Haag, zijn alle stadsdelen intussen 'pin only'. Alleen aan het loket in het centrum worden nog contanten geaccepteerd.
De overgang leidt ook tot kritiek. Zo vindt de Nationale ombudsman dat bijvoorbeeld ouderen die liever met cash betalen, die keuze moeten hebben. De ombudsman stuurde een kritisch rapport naar de gemeente Leiden, nadat een inwoner had geklaagd dat hij een uittreksel niet contant kon betalen. De stad legde het rapport echter naast zich neer.
Ouderen hebben vooral last van het feit dat pinnen steeds meer gemeengoed wordt en contant geld minder gebruikt wordt als betaalmogelijkheid. Er moet niet alleen in gegaan worden op het feit dat het praktische problemen heeft, maar ook dat het abstractere problemen met zich meebrengt. Op het moment dat men alleen maar gaat pinnen en contant geld verdwijnt, kan elk bedrijf of overheidsorgaan zien wat je allemaal doet en koopt. Heel je leven kan zichtbaar worden door je betaalgegevens. Wilt u dat? Zo niet, ga dan zorgvuldiger om met betalingen. Leer uzelf aan dat u ook met contant geld kan betalen. Dit heeft niet alleen invloed op uw privacy, maar tastbaat geld uitgeven, zorgt er ook nog eens voor dat de drempel om geld uit te geven hoger wordt. Dat is goed voor uw portemonnee!