Consumenten minder somber?

Geen categorie21 aug 2013, 9:29
Volgens diverse media gaat het weer de goede kant op met het beruchte 'consumenten vertrouwen', een belangrijke indicator voor economisch herstel. Die media beroepen zich dan doorgaans op cijfers van het CBS (Centraal Bureau van de Statistiek), zo ook nu weer. Maar is het CBS zelf eigenlijk wel zo euforisch?
Uit de begeleidende tekst bij de berichten blijkt, dat het CBS zelf een veel realistischer kijk heeft op het werkelijke consumenten vertrouwen. Ik citeer:

"De koopbereidheid daalde in augustus met 1 punt naar -26. Consumenten waren iets negatiever over de ontwikkeling van hun eigen financiële situatie in de afgelopen 12 maanden dan in juli. Het oordeel over de vraag of de tijd gunstig is voor het doen van grote aankopen verslechterde een fractie. De verwachting over de ontwikkeling van de eigen financiële situatie in de komende 12 maanden veranderde niet."

Ik kan dit nu niet bepaald bemoedigend noemen. Wellicht dat de minder sombere geluiden eerder deze maand te maken hebben gehad met de vakantie periode of het fraaie zomerweer? Joost mag het weten, maar het is veel te vroeg om positieve signalen te bejubelen. Kijk maar eens naar wat datzelfde CBS afgelopen week nog te melden had:

"Economie krimpt in tweede kwartaal met 0,2 procent t.o.v. een kwartaal eerder. Ten opzichte van een jaar eerder:

 -   bedraagt de krimp van de economie 1,8 procent,
 -   is de consumptie door huishoudens 2,4 procent lager,
 -   zijn de investeringen met 9,4 procent teruggelopen,
 -   is de uitvoer 0,3 procent lager en
 -   zijn er 147 duizend banen verloren gegaan."

Het algemene beeld dat hieruit naar voren komt is van een stagnerende economie met een oplopende werkloosheid. En dit, gevoegd bij een torenhoge inflatie, betekent dat we in een situatie zitten van stagflatie, het slechtste van twee werelden.
En de vooruitzichten zijn nu niet bepaald om over naar huis te schrijven. Mede door de visieloosheid van het zittende kabinet zit de huizenmarkt op slot, is de arbeidsmarkt vastgelopen, verlenen de banken geen cent krediet en houdt de consument angstvallig zijn hand op de knip.
En daar heeft die consument ook alle reden toe. Kijk maar eens naar de koopkrachtontwikkeling. De koopkrachtdaling is sinds 1985 niet meer zo groot geweest.
Vooral voor zelfstandigen:
De consument is minder somber? Ik wou dat het waar was. Daar doet de stijging van 'vervangingsinvesteringen' afgelopen kwartaal niets aan af.
Klik hier voor een overzicht van mijn columns en volg mij hier op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten