Geert Wilders is er nog niet. Hij zou nog in het buitenland zijn en maakt a.s. zondagavond zijn debuut in deze campagne tijdens een lijsttrekkersdebat voor RTL. Hij had het zich ongetwijfeld anders voorgesteld. Het plan om de campagne te concentreren op de Europese Unie en snel door te stoten naar zeker 30 zetels, is vooralsnog niet gelukt. De PVV zakt weg in de peilingen, de campagne gaat nog nergens over, en van de week diende zich een nieuw probleem aan: de woede van de Joodse sponsors (De Telegraaf van 21 augustus).
Tegen zijn gewoonte in maakte Wilders een strategische fout door zijn Kamerlid Wim Kortenoeven weg te laten lopen. Kortenoeven is een gedreven man die, aan de kant gezet, de wereld rondreist om de Joodse gemeenschap te waarschuwen voor de PVV. In bepaalde Joodse kringen in Amerika en Canada vond Wilders een warm onthaal omdat hij onvoorwaardelijk pro-Israël is. Wat zij blijkbaar nog niet wisten, is dat de PVV twee gezichten heeft: net zo onvoorwaardelijk zet de partij zich in voor een algeheel verbod op de rituele, onverdoofde slacht (rituele marteling, volgens Dion Graus). Die slacht is voor Joden een essentieel onderdeel van hun geloof.
Wim Kortenoeven werkte voorheen voor het CIDI en heeft een dijk van een naam binnen de Joodse wereld. Hij is hier en daar over die twee gezichten van de PVV gaan vertellen. Dat kan ertoe leiden dat de geldstromen vanuit Amerika opdrogen. Mevrouw Nina Rosenwald, volgens Kortenoeven de grote bevorderaar van Wilders in de VS, moet erg geschrokken zijn en heeft gezegd dat vele Joden voor de PVV zullen terugdeinzen nu ze dit weten. Maar heeft dit nieuws ook electorale consequenties in Nederland?
Binnen de Joodse gemeenschap in Nederland heeft nooit veel sympathie voor Wilders bestaan, multicultureel als zij om begrijpelijke redenen zijn. Er is alleen een kleine groep jongeren die blijk heeft gegeven van enige sympathie voor Wilders islamkritiek. Liberale Joden stemmen PvdA, orthodoxe Joden VVD. Dat hoeft natuurlijk niet zo te blijven. Als niet alleen de rituele slacht maar straks ook de jongensbesnijdenis bij de seculiere partijen niet veilig blijkt, kan zo maar een andere keuze worden gemaakt. Maar die zal dan vooral op het CDA vallen.
Onder de (ruim genomen) 50.000 Joden in Nederland zal Wilders dus weinig stemmen verliezen, simpelweg omdat hij ze niet had. Wat wel kan, apart van de financiële schade die zijn handen boven het hoofd van Graus hem opleveren, is dat de steun voor Wilders afbrokkelt in Israël en bij pro-Israëlstemmers. Dat zijn mensen, vaak van christelijke komaf, die hun stem laten bepalen door het Israël-standpunt van partijen. Onder hen was de PVV populair. Nu zij weten dat Wilders in de Joodse wereld door de mand is gevallen, kunnen zij uitwijken naar de VVD of zelfs de SGP.
Om veel zetels zal het niet gaan niet om zoveel zetels als hij nu in de peilingen al kwijt is omdat mensen zijn anti-EU-retoriek niet meer geloven. Maar dat de Joodse gemeenschap nu weet wat ze werkelijk aan Wilders hebben, voelt in ieder geval als rechtvaardigheid.