Terwijl het gehele land in rep en roer is, Robert Jensen de huidige situatie ridiculiseert en mensen massaal fake news verspreiden, is het oorverdovend stil vanuit de kant van de rijksoverheid. Rutte benadrukt het advies van ‘de experts’ van het RIVM op te volgen, maar of Rutte dat ook moet willen, is discutabel.
Evident is inmiddels dat de overheid de touwtjes niet meer in handen heeft omtrent de verspreiding van COVID-19. En toch is dit opmerkelijk, want het RIVM verklaarde dat ‘de ziekte niet heel besmettelijk lijkt’, dat ‘we niet aan de vooravond van een grote epidemie in Nederland’ staan en dat ‘de kans op een besmetting in Nederland nihil is’. Een technocratische opstelling van overheden bij uitbraken is niet per se verkeerd, maar als ‘de experts’ de situatie onderschatten, is een hardere aanpak vereist.
En precies deze ‘harde aanpak’ ontbreekt. De premier maakte via een persconferentie bekend dat onder andere middelbare scholen niet worden gesloten. De achterliggende gedachte is dat ouders dan noodgedwongen thuis zitten om op de kinderen te passen.
Naast dat 13+’ers prima alleen thuis kunnen blijven, is het natuurlijk krankzinnig dat economische belangen voorrang hebben op maatschappelijke belangen, zoals de volksgezondheid. Wopke Hoekstra (CDA) lijkt wel gediend te zijn van een onconventionele aanpak en liet het volgende weten:
“Onze zakken zijn echt heel diep en ik ben bereid om ze allemaal te legen.”
Daaruit valt op te maken dat de (hopelijk) aankomende premier bereid is om €90 miljard in de reële economie te pompen, terwijl de Europese norm (een maximale staatsschuld van 60% t.o.v. bruto binnenlands product) niet overschreden wordt. Een potentiële handelswijze die menig burger en bedrijf geruststelt in zware economische tijden.
Overigens zou de overheid met die vrijgekomen gelden de kinderopvangtoeslag kunnen verhogen, opdat ouders jongere kinderen niet thuis hoeven te houden, waardoor ouders niet thuis hoeven te blijven. Hoe de ‘liberale’ premier hier niet op is gekomen, zegt genoeg.
Rutte durft harde, onorthodoxe maatregelen, zoals het uitschrijven van staatsobligaties, niet te nemen, terwijl Hoekstra luidt en duidelijk propageert alles te doen wat nodig is om de Nederlandse economie te stimuleren. Mark Rutte neemt de voorstellen van het RIVM letterlijk over, terwijl Wopke Hoekstra verder durft te gaan dan het advies van Christine Lagarde, de voorzitter van de ECB.
Zo’n bestuurder, die verder durft te gaan waar menig politici stoppen, zou Nederland moeten leiden op momenten waarop het er echt toe doet. Zo’n bestuurder is onze premier niet. Zo’n bestuurder is Wopke Hoekstra.
Volg mij op Twitter.