Het is niet zo positief gesteld met de coalitiepartijen. Sinds hun aantreden zijn de partijen een flink deel van hun zetels verloren. Dit is natuurlijk een normaal proces, maar het lijkt nu wel intensiever dan normaal. De heisa rondom het afschaffen van de dividendbelasting, de Armeense kinderen Lili en Howick en de affaire van Alexander Pechtold, het zijn allemaal mogelijke oorzaken.
Hoewel de verschuivingen van week tot week beperkt zijn, zien we toch over de laatste 8 weken een verzwakking van de positie van de regeringspartijen. Ze zijn van 61 gedaald naar 55 zetels. In de maanden daarvoor waren die partijen juist 7 zetels gestegen. De VVD is deze week 2 zetels gedaald, maar t.o.v. de vorige verkiezingen lijken CDA en D66 er het slechtst voor te staan Beide partijen staan nu in totaal op 8 zetels verlies. Nog maar iets meer dan de helft van de kiezers van anderhalf jaar geleden op die partijen geven nu aan weer die partij te zullen stemmen. Wat het effect is van de ontknoping gisteren van het uitzettingsproces van de twee Armeense kinderen, hebben we (nog) niet vast kunnen stellen. Maar het lijkt me niet dat het de combinatie van regeringspartijen electorale winst heeft opgeleverd. Met 11 zetels staat D66 op de laagste score in 8 jaar. Voor het CDA is 11 zetels de laagste score in 6 jaar.
De partijen die ervan smullen? Gek genoeg niet de rechtse partijen. De winst gaat naar linkse partijen, zoals GroenLinks, PvdA en de Partij voor de dieren. Hoe de Partij voor de Dieren op zo een grote winst staat, dat kan ik niet verklaren. De partij komt nauwelijks in het nieuws, maar het lijkt een betrouwbare en goede partij voor de kiezers.
Het Kabinet staat inmiddels op een verlies van 21 zetels, sinds de Tweede Kamerverkiezingen. Het draagvlak is dus naar een zeer laag niveau gegaan en het CDA en D66 komen er het slechtst vanaf met allebei een verlies van acht zetels, daarna volgt de VVD met een verlies van zes zetels. Maar, bij de VVD weet je het maar nooit. Die kan zomaar weer tijdens verkiezingen flink winnen.