Nu dan wel?
CNN bericht dat
Zimbabwe's president
Robert Mugabe een deal heeft gesloten met de coupplegers.
Volgens de Amerikaanse zender is hij akkoord gegaan met een afspraak waarbij hij de macht overdraagt aan een ander. In ruil daarvoor krijgen hij en zijn vrouw volledige immuniteit voor in het verleden begane misdaden. Oh ja, en ze mogen al hun bezittingen houden.
Met andere woorden, meneer mag de rest van zijn leven in weelde doorbrengen.
Gisteren schokte Mugabe het hele land door in een toespraak niet op te stappen. Iedereen had verwacht dat hij dat wél zou doen. Sterker nog, het Britse Reuters berichtte dat dit het plan oorspronkelijk was. Hij zou voor de camera's verschijnen, aankondigen dat hij het voor gezien hield, en vervolgens met de staart tussen de benen vluchten.
Het is dus even afwachten, maar het lijkt erop dat het nu eindelijk echt einde oefening is voor Mugabe. Dat zal veel Zimbabwanen hoop geven -- Mugabe heeft hun land de afgelopen tientallen jaren totaal afgebroken.
Het slechte nieuws? Mugabe wordt vrijwel zeker opgevolgd door zijn voormalige bondgenoot Emmerson Mnangagwa. Die staat bekend als "De Krokodil" omdat hij zo meedogenloos is. Laat dat nou niet bepaald dé eigenschap zijn waar je naar op zoek bent als je een democratische leider wilt die de ideeën en standpunten van de oppositie respecteert.
Daar komt bij dat Mnangagwa Mugabe tijdens zijn lange heerschappij trots steunde. Zo zeggen critici dat hij een belangrijke rol heeft gespeeld in de massamoorden van de Vijfde Brigade in de vroege jaren 80. Daarbij zouden zo'n 20.000 mensen vermoord zijn. 'De Krokodil' zou daarbij betrokken zijn geweest.
Volgens critici is Mnangagwa alleen maar anti-Mugabe omdat de 93-jarige president zijn vrouw naar voren schoof als zijn toekomstige opvolger. 'Gucci' Grace, zoals Mugabe's vrouw genoemd wordt, had daar wel oren naar en gedroeg zich al jaren als de officieuze koningin van haar land. Dat was tegen het zere been van veel Zimbabwanen, die juist ontzettend arm zijn, maar ook tegen dat van Mnangagwa, die zichzelf immers als de ideale én logische opvolger van Robert Mugabe beschouwde.