Het orkest bleef spelen terwijl het schip zonk.
Tijdens het congres van zijn partij in Zwolle zei
ChristenUnie-leider
Arie Slob vandaag dat premier Rutte
zich tegenwoordig gedraagt als het orkest op de Titanic; het Amerikaanse schip dat in 1912 ten onder ging nadat het een botsing had met een ijsberg, terwijl het bekend stond als "onzinkbaar."
Toen de Titanic zonk en de orkestleden wisten dat honderden of meer mensen het ongeluk niet zouden overleven besloten ze toch om door te spelen. Zij zagen dit als hun taak én ze wilden de opvarenden nog een beetje hoop en moed geven.
Dat was natuurlijk bijzonder eerbaar - er was bijzonder veel plichtsbesef voor nodig - maar Slob lijkt toch echt iets anders te bedoelen met zijn vergelijking:
"Het bijzondere is dat de coalitie nu net doet alsof er niets aan de hand is. Onze minister-president, we kennen zijn overdosis aan optimisme, oogt in de weken na de Statenverkiezingen als de leider van het orkest op de Titanic, dat ondanks het zinkende schip maar bleef doorspelen met zijn orkest. Iets meer realiteitsbesef zou hem wel sieren."
Slob doelde daarmee op drie zaken die weleens problematisch zouden kunnen uitpakken voor de premier:
1. De coalitie heeft maar 76 zetels in het Parlement.
2. De coalitie heeft een forse minderheid in de Eerste Kamer.
3. Volgens Slob is Rutte de regie verloren over het debat inzake een herziening van het belastingstelsel.
In Slobs ogen gaat Rutte er te veel vanuit dat het allemaal wel goed komt; dat hij in de achterkamertjes afspraken kan maken met coalitiepartner PvdA en dat voldoende andere partijen zich daar vervolgens achter zullen scharen. De ChristenUnie-leider zegt daar allerminst zeker van te zijn en wil dat het debat over een mogelijke herziening van het belastingstelsel in alle openheid gevoerd wordt.