1. Home
  2. Christenen in Syrie hebben het lastig

Christenen in Syrie hebben het lastig

Geen categorie02 dec 2011, 11:29
Caught between a rock and a hard place
Dat kun je wel zeggen over de situatie waarin Syrische christenen zich tegenwoordig bevinden. 
Zoals Trouw uitlegt zijn er nogal wat christenen in dat land die Bashar al-Assad steunen. Natuurlijk zijn ze absoluut geen vrienden van de dictator, maar zij vrezen voor een Syrie gedomineerd door fundamentalistische soennieten.
Assads regime is seculier; hij staat christenen toe om hun geloof te praktiseren, wat extremisten daar ook over mogen denken. Helaas zijn christenen er niet zeker van dat hun leven hetzelfde zal blijven als, zeg, de Moslimbroeders Assad eruit gooien en de macht grijpen:

Veel van de 2,5 miljoen Syrische christenen verkiezen de dictator boven de onzekerheid die zijn vertrek brengt. Minder Bashar Assad betekent mogelijk meer politieke islam - een verandering waarvan christenen de wrange vruchten kunnen plukken.

Dat kun je wel zeggen, inderdaad. Als de Moslimbroeders of soortgelijke groeperingen het voor het zeggen krijgen in Syrie hebben alle religieuze minderheden een heel groot probleem. Of, nou ja, dat kunnen ze hebben, tenminste.
Aan de andere kant zorgt de huidige situatie er ook voor dat dit gevaar juist steeds groter wordt: de fundamentalisten weten dat christenen (en alevieten, trouwens) Assad voorlopig steunen, ook al worden er duizenden 'demonstranten' afgeschoten door het regime. Als ze er toch in slagen het regime omver te werpen is er een grote kans dat ze zich in hun woede niet alleen zullen richten op Assads directe kornuiten, maar ook op de bevolkingsgroepen die hem steunden. Dat lijkt me een serieus probleem voor de christenen. 
Wat dat betreft kunnen ze zich het beste maar een beetje neutraal opstellen. Als het duidelijk is wie wint, kun je je dan altijd nog aan de winnende kant scharen. Nee, misschien is dat niet echt principieel, maar dat zal mij worst wezen. We hebben het hier over machtspolitiek, niet over mooie principes.
Overigens is Assad natuurlijk zelf aleviet. Hij behoort dus ook tot een religieuze minderheid. De andere alevieten in Syrie steunen hem ook, om dezelfde redenen als de christenen. Minderheden vinden Assad natuurlijk een brute dictator, een man die duizenden onschuldigen afslacht als hem dat zo uitkomt, maar ze vrezen met grote vrezen voor een toekomst waarin fundamentalistische moslims de macht overnemen en alle minderheden beginnen te onderdrukken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten