Chris Christie neemt geen blad voor de mond

Geen categorie29 aug 2012, 20:29

Wie bekend is met de Republikeinse gouverneur van New Jersey weet: dit is geen man die zijn ogen sluit voor de realiteit. Chris Christie noemt de problemen bij de naam en steekt vervolgens de handen uit de mouwen.

Gisteravond sprak Christie de Republikeinse conventie in Tampa, Florida toe. Hij kritiseerde uiteraard president Barack Obama die zich volgens hem laat leiden door de peilingen. "Echte leiders volgen de peilingen niet," zei Christie. "Echte leiders veranderen de peilingen."

Als gouverneur van een overwegend Democratische staat is Christie maar al te bekend met opiniepeilingen. Na zijn verkiezing twee jaar geleden zakte zijn populariteit snel in. Maar 43 procent van de inwoners van New Jersey vond dat Christie zijn vak verstond. Inmiddels is dat cijfer opgeklommen tot bijna 60 procent. 

Hoe heeft Christie dat voor elkaar gekregen? Toen hij als gouverneur aantrad, trof hij een tekort aan van $1,3 miljard op een begroting van $29 miljard. Hij begon onmiddellijk met bezuinigingen: er werd bijna $1 miljard van de begroting geschaafd. Tegelijkertijd verlaagde Christie de belastingen. In de voorgaande jaren waren de belastingen in de staat maar liefst 115 keer verhoogd. De Democraten, die jaren aan de macht waren, trachtten zo het gat te dichten, maar wisten de staat niet uit de financiële problemen te helpen. Christie wel, maar daarbij maakte hij aanvankelijk weinig vrienden.

Een van de grootste kostenposten waren de salarissen en pensioenen van ambtenaren. Zoals in veel Democratische staten zijn (of waren) de vakbonden zeer machtig in New Jersey. Jarenlang haalden zij geld op voor de verkiezingscampagnes van hun Democratische vrienden die vervolgens wel zeer gunstige arbeidsvoorwaarden voor leraren en politieagenten regelden. Ambtenaren konden ruim voor hun zestigste verjaardag stoppen met werken en kregen voor de volle mep een pensioen mee. Die betalingen kon de staat simpelweg niet meer opbrengen.

Christie kreeg de wind van voren. De vakbonden betichtten hem ervan geen waardering te hebben voor docenten. Maar zoals hij dinsdagavond in zijn toespraak zei: De Democraten "geven om de lerarenvakbonden. Wij geven om leraren."

En leerlingen. Christie gaf namelijk ook meer ruimte aan zogenoemde charter schools, private scholen waar ook burgers met een kleine beurs hun kinderen naartoe kunnen sturen dankzij een voucher systeem. Ouders krijgen een vastgesteld bedrag, een subsidie, waarvan zij hun kinderen naar een openbare dankwel een privé-school kunnen sturen. De vakbonden waren hier fel tegen. Privé-scholen leveren namelijk vrijwel zonder uitzondering een betere kwaliteit: zij hebben er immers direct belang bij dat zij goed onderwijs leveren. Anders verliest de school klanten. Marktwerking in het onderwijs: Christie laat in New Jersey zien dat het werkt.

"Onze ideeën werken voor Amerika," zei Christie gisteravond. "Hun ideeën," die van de Democraten dus, "hebben Amerika gefaald." Ze maken burgers in toenemende mate afhankelijk van de overheid. Republikeinen willen juist dat mensen het heft in eigen hand nemen. "We geloven dat we hardwerkende families de waarheid moeten vertellen."

Amerika kampt met een begrotingstekort van $1.300 miljard. Van elke dollar die in Washington wordt uitgegeven, moet meer dan 30 cent worden geleend. President Obama en de Democraten komen niet verder dan voor te stellen de belastingen op de rijken te verhogen, maar daarmee los je het probleem niet op. Er moet gekort worden op onderwijs, verworvenheden en zorg, maar wel op een manier die zorgt voor een verbetering van de kwaliteit in plaats van een verschraling en een die ouderen die vandaag de dag afhankelijk zijn van overheidssteun ontziet. 

"Als we dit in een blauwe staat als New Jersey kunnen doen met een Republikeinse gouverneur, kan Washington DC geen excuses meer maken," zei Christie. Het is tijd voor een regering die wel knopen doorhakt.

Kijk de hele toespraak terug bij Stars & Stripes.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten