Chinese fabrikanten van zonnepanelen waarschuwen de Europese Unie in een gezamenlijke verklaring dat een onderzoek naar prijsdumping kan leiden tot een handelsoorlog. Europese bedrijven klagen juist over "oneerlijke" Chinese concurrentie.
Vijfentwintig Europese zonne-energiebedrijven onder leiding van het Duitse SolarWorld hebben de EU gevraagd hun Chinese concurrenten onder de loep te nemen. Die zouden binnen een paar jaar tijd maar liefst 80 procent van de markt in handen hebben genomen, mede dankzij subsidies van de Chinese overheid. De Chinezen kunnen hun producten namelijk onder de kostprijs aanbieden.
Ze laten het echter niet bij zitten. Yingli Green Energy, Suntech Power Holdings, Trina Solar en Canadian Solar (een Canadees bedrijf dat in China zonnepanelen maakt) roepen de regering in Peking op maatregelen te nemen om hun belangen veilig te stellen. Ze waarschuwen dat de onenigheid kan uitlopen op een ware handelsoorlog.
De Verenigde Staten hebben al maatregelen getroffen om Chinese zonnepanelen te weren. Er geldt een importheffing van minstens 31 procent die kan oplopen tot 250 procent. Daardoor moeten de Chinese overheidssubsidies worden gecompenseerd. Peking beschouwt de Amerikaanse maatregel als "protectionistisch." People who live in glass houses shouldn't throw stones, zouden de Amerikanen zeggen... Wat niet betekent dat de Chinezen geen gelijk hebben.
Meer dan 60 procent van de bijna 36 miljard dollar aan Chinese zonnepanelen wordt volgens de bedrijven aan Europa geleverd. De Europese Unie was vorig jaar goed voor 75 procent van de wereldwijde nieuwe capaciteit aan zonne-energie.
Terwijl deze kwestie speelt, heeft Brussel doodleuk de belasting op CO2-uitstoot
verhoogd. Dus: traditionele energiewinning wordt door Europa duurder gemaakt door er belasting over te heffen in de hoop dat we de polder volbouwen met zonnepanelen en windmolens. Maar over diezelfde zonnepanelen moet Europa invoerrechten gaan heffen om zogenaamd private bedrijven die in werkelijkheid aan het infuus van de staat leggen, overeind te houden met als gevolg dat hun producten nog duurder worden. De consument wordt twee keer gepakt.
Vraag: als we dan toch zonnepanelen moeten kopen, waarom dan niet spotgoedkope die door de Chinese belastingbetaler in plaats van de Europese worden gesubsidieerd? Laat de Europese bedrijven, net als Canadian Solar, hun productie naar China verschepen waar ze a) goedkopere arbeidskrachten kunnen vinden en b) zoveel subsidie krijgen van de Chinese overheid dat ze hun zonnepanelen bijna kunnen weggeven.
De Europese Commissie heeft iets meer dan een maand de tijd om te beslissen of het op de klacht van de Europese zonne-energiebedrijven ingaat. Binnen enkele weken weten we of Europa zich weer eens in de eigen voet schiet.