De christendemocraten zetten niet alleen druk op de Nederlandse regering, maar ook op de Europese Commissie.
CDA Europarlementariër Esther de Lange wil, net als haar partijgenoten in de Tweede Kamer, antwoord hebben op vragen over de Europese naheffing voor Nederland.
Minister Jeroen Dijsselbloem zei vorig jaar, toen bekend werd dat Nederland meer dan een half miljard euro extra moest betalen, verrast, geschokt en boos te zijn. Hij had de eis, liet hij merken, niet zien aankomen.
De afgelopen tijd is gebleken dat dit niet helemaal juist was. Dijsselbloem was al langer op de hoogte van de naheffing en had genoeg tijd om het nieuws te verwerken toen hij er aan het eind van de maand oktober van vorig jaar publiekelijk over sprak (en nog steeds geschokt zei te zijn). Ook blijkt nu dat hij, ondanks zijn kritiek op de naheffing, Brussel er niet op heeft aangesproken.
Twee dagen geleden confronteerde CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt de minister hiermee. De christendemocraat beschuldigde Dijsselbloem er toen van dat hij vorig jaar 'een toneelstukje opvoerde.' Ook wilde hij graag dat de regering openheid van zaken zou geven over de communicatie met Brussel over dit onderwerp.
De regering ging daar echter niet mee akkoord. Volgens de minister valt alle communicatie tussen de Europese Commissie en de regering onder 'diplomatiek verkeer' waardoor het geheim zou moeten zijn... en blijven.
Omtzigts partijgenoot in het Europees Parlement, Esther de Lange, is daar niet over te spreken en dringt er daarom op aan bij de Europese Commissie om alsnog transparantie te betrachten. Daarom diende zij vandaag onderstaande verzoek in:
Afhankelijk van de antwoorden hebben leden van onze eigen Tweede Kamer binnenkort wellicht meer materiaal om mee te werken.