Tussen uitdrukkelijk niet vechten in Syrië en het gebod niet meer geüniformeerd te reizen doemt het CDA op als schild voor onze nationale defensie.
Op deze website pleitte vlak voor de verkiezingen van 2012 de CDA-defensiewoordvoerder Raymond Knops voor een behoud van onze nationale defensie. "Laat 12 september geen 11 september voor onze krijgsmacht worden," schreef hij destijds misschien een tikje te grof op. Maar zijn belangrijkste punt was legitiem: de partijprogramma's van veel politieke partijen ademden weer zoals vanouds de even zo verleidelijke als verraderlijke geur van het pacifisme uit. "Snijden op Defensie zorgt voor een minder slecht rapportcijfer bij het CPB. Maar de prijs die we daar met zn allen voor moeten gaan betalen, kan wel eens veel hoger zijn." Zo schreef Knops destijds.
En hij lijkt gelijk te krijgen. Want ook na de verkiezingen van bijna twee jaar geleden is de situatie rond ons leger wederom verslechterd. Defensie kan zich tegenwoordig niet eens meer verdedigen tegen willekeurige gekke haatbaarden die misschien midden op straat wel eens een militair zouden kunnen aanvallen. De oplossing is volgens het kabinet niet dat de militairen een dienstwapen meekrijgen als ze op pad zijn, maar dat ze maar zonder uniform moeten reizen. Of toch niet, want 'het is geen bevel'. Maar dan toch weer wel. Het CDA is kennelijk het gesol met ons defensie-apparaat spuugzat en twittert de wereld in:
Intranetbericht zou geen order zijn "omdat deze (uniform-uit)instructie niet persoonlijk is meegedeeld aan personeel" pic.twitter.com/fmC6OQMEdn
Raymond Knops (@RaymondKnops) 28 september 2014
Betekent dat dat voortaan alle orders zoals "geeft acht" persoonlijk aan iedereen moeten worden medegedeeld alvorens zij werking hebben?
Raymond Knops (@RaymondKnops) 28 september 2014
Kwalijke zaak dat militairen door dit gebrabbel dus niet weten waar ze aan toe zijn met opdrachten vanuit departement.
Raymond Knops (@RaymondKnops) 28 september 2014
Tel daar dus de opmerkingen van partijleider Buma bij op, die een vurig pleidooi hield om op te houden met halve maatregelen tegen ISIS. ISIS moet je niet alleen in Irak bestrijden, maar ook in Syrië.
Het is zeer prettig om te zien dat er weer een politieke partij is die het gewoon in woord en daad opneemt voor onze strijdmacht. We moeten nog zien of het CDA in de regeringszetel deze strenge woorden ook in daden kan omzetten, maar tot dusverre is het een hoopvol signaal dat er in ieder geval weer oppositie gevoerd wordt op dit dossier. Coalitie en regering zijn de afgelopen 25 jaar het er namelijk altijd stilzwijgend over eens geweest dat je ons defensie-apparaat langzaam moet uitknijpen.
Die tijden lijken dankzij het CDA voorlopig voorbij. En dat is maar goed ook, want de wereld is er de afgelopen kwart eeuw niet veiliger op geworden.