De accijnsverhoging van 1 januari is dodelijk voor ondernemers in de grensstreek. Waarom doet staatssecretaris Eric Wiebes niks?
Het CDA heeft, als een van de weinige partijen in de Kamer die kritisch is op de lastenverzwaringen van het kabinet, vandaag het officiële rapport aangeboden over de negatieve gevolgen van de accijnsverhoging van 1 januari dit jaar. Het rapport heeft de toepasselijke naam 'Pompen of verzuipen' en is hier te lezen in pdf-formaat op de site van het CDA. Een opsomming van de accijnsverhogingen van VVD en PvdA, door het CDA:
De accijns op diesel werd met 3 cent verhoogd en de accijns op LPG met 7 cent. Daarbovenop werden deze accijnzen ook gewoon geïndexeerd. De accijnzen op alcohol werden met 5,75% extra verhoogd en zelfs de verbruiksbelasting op frisdrank werd fors verhoogd.
Door al die accijnsverhogingen tanken en shoppen Nederlanders die in de grensstreek wonen liever in België of Duitsland in plaats van in Nederland (kijk maar naar de foto's op pagina 6 en 12 van het CDA-rapport). Eigenlijk is alles duurder geworden, helemaal als je ook de btw-verhoging naar 21 procent meerekent die niet zo lang geleden is ingevoerd. Geen wonder dus dat we de ondernemers in de grensstreek links laten liggen (zij kunnen niet veel goedkoper worden door de lastenverzwaringen) en dat we liever de grens overgaan.
Dat is heel slecht nieuws voor die ondernemers, waartoe niet alleen pomphouders maar ook winkeliers, supermarkten en cafés behoren. Lokale ondernemers missen tientallen procenten omzet. En dat is het kabinet aan te rekenen. De nieuwe staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes zou er wel naar willen kijken, maar eigenlijk is dat ook alles: hij staat erbij en kijkt ernaar. Het is wachten tot ondernemers in de grensstreek een faillissement moeten aanvragen, daartoe gedwongen door de rampzalige maatregelen van Rutte II.
Sybrand Buma zegt daarover:
"Het CDA heeft met Prinsjesdag al gewaarschuwd voor deze gevolgen en had in haar tegenbegroting alternatieve voorstellen om de extra accijnsverhoging te voorkomen. Wij willen een eerlijk speelveld voor kleine ondernemers. Zij vormen het hart van de lokale economie. Door de extra accijnsverhoging worden deze ondernemers onevenredig hard getroffen. Het raakt hen direct, maar ook de gemeenten in de grensregio, waar door deze maatregel banen, voorzieningen en bedrijvigheid verdwijnen."
Wie alle cijfers wil inzien die nu op tafel liggen bij staatssecretaris Wiebes, moeten even de site van het CDA bezoeken. Het lijkt me duidelijk: de bizarre accijnsverhoging van 1 januari moet worden teruggedraaid. De btw-verhoging ook. Net als de verbruiksbelasting op frisdrank. Als het kabinet dit uitgebreide rapport niet serieus neemt, dan is met name de VVD niet meer serieus te nemen. Dan maakt de VVD moedwillig tientallen, zo niet honderden ondernemers in de grensstreek kapot omdat ze niet durven te bezuinigen op de uitgaven van de overheid.
Dat zal de kiezer niet snel vergeten.