Links Nederland schreeuwt moord en brand om de terugval van 97 procent in vaste aanstellingen. Blijkbaar hebben de socialisten niet door dat ze daar zelf schuldig aan zijn.
In 2011 kregen slechts 2.000 mensen een vast contract onder hun neus geschoven, zo meldde uitkeringsinstantie UWV vandaag. Een jaar eerder waren dat er nog 83.000. Nogal een terugval, dat valt niet te ontkennen. Of het heel schokkend is, vraag ik me toch af. Als ik een werkgever was, dan zou ik ook voorzichtig zijn met vaste aanstellingen. Je moet bijna een bedrijfsrechercheur in dienst nemen om hard te kunnen maken dat iemand ontslagen moet worden. Zelfs in tijden van recessie, waarin de vraag naar arbeid vanzelfsprekend krimpt, is het een hele excercitie wanpresteerders uit je bedrijf te werken.
Uiteraard hebben de vakbonden een heel ander verhaal. Vakbond FNV:
"Er moeten nu echt maatregelen genomen worden. Het lijkt erop dat werkgevers de crisis misbruiken om werknemers langer in onzekerheid te laten werken. Laten deze cijfers een 'wake up call' zijn voor werkgevers en de politiek om flexwerkers meer rechten te geven en de doorstroom naar een dienstverband voor onbepaalde tijd te bevorderen."
Pardon, lees ik nu goed dat het allemaal de schuld is van flexwerkers? Lijkt me een boude conclusie.
Intussen zitten de eerste drie dagen van het Catshuisberaad er op. De onderhandelingen worden bij de PVV zo serieus genomen dat Fleur Agema is vrijgeroosterd van al haar parlementaire verplichtingen, zo hoorde ik toevallig. Ophet dossier ouderenzorg na is haar portefeuille verdeeld over andere Kamerleden. Ouderenzorg is weliswaar een zeer belangrijk dossier, maar tegelijkertijd relatief klein.
Een thema dat voor de PVV lastig gaat worden, is het flexibiliseren van de arbeidsmarkt. Inderdaad, dat is waar FNV hierboven ook de mond van vol heeft. De partij wil niet dat er beknibbeld wordt op het ontslagrecht. Ontwikkelingen als die van vandaag, maken het echter onmogelijk niets te doen. Nederlandse werklozen zitten absurd lang zonder werk. De werkloosheid in aantallen is laag, maar op het moment dat het je overkomt dan wordt het extreem moeilijk er snel weer tussen te komen. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar zou het wellicht iets te maken kunnen hebben met de angst van werkgevers om mensen binnen te halen?
Laat ik een voorspelling doen. Het ontslagrecht wordt hervormd. De criteria voor ontslag worden versoepeld. De uitkomsten van de verschillende ontslagprocedures worden gelijkgetrokken, waardoor het aantal procedures via de kantonrechter beperkt kan blijven. Omdat de werkgever ook een bijdrage moet leveren, wordt de opzegtermijn verlengd naar maximaal 9 maanden -afhankelijk van de financiële positie van een bedrijf. Tijdens de opzegtermijn blijven werknemers in dienst. Hierdoor stromen minder mensen in de WW. Dit bespaart publieke werkloosheidsuitgaven. Tegelijkertijd wordt de WW teruggebracht van 38 naar 18 maanden. De structurele besparingen van dit scenario bedragen anderhalf miljard euro.
Bovenstaand scenario heb ik uiteraard niet zelf bedacht. Het komt rechtstreeks uit de koker van niemand minder dan Jan-Peter Balkenende. In 2010 heeft hij een aantal ambtelijke commissies ingesteld die scenario's hebben uitgewerkt voor het inkrimpen van de Rijksoverheid. Kamerleden van alledrie de partijen bevestigen dat deze 'brede heroverwegingen' verplichte kost zijn geweest voor de mensen die het Catshuisberaad hebben voorbereid.
Zoals ik al eerder schreef is de wil er bij VVD, CDA en PVV om er samen uit te komen. Naast de wil is er dus ook een flinke stapel suggesties.
Het zou mij verbazen als Verhagen, Rutte en Wilders deze onderhandelingen nog verprutsen.