Spanje en Catalonië zijn al een tijdje bezig met elkaar en het probleem 'onafhankelijkheid'. De mensen in Catalonië hebben gestemd voor onafhankelijkheid, maar het wordt steeds heftiger. Madrid had het bestuur overgenomen de regio en met de nieuwe regioverkiezingen leek het nog ergens op dat er een bestuur werd verkozen dat niet voor de onafhankelijkheid zou zijn. Dat is wel gebeurd. Na deze gebeurtenissen wilde het regioparlement van Catalonië oud-president Puigdemont weer instellen als president van Catalonië. Dat wil Madrid niet, want dat zou tegen de wet zijn en ook een directe aantasting van het bewind in Madrid. Daar hebben de Catalanen het niet bij laten zitten.
De Spaanse regering weigert het nieuwe beoogde regiobestuur van Catalonië te erkennen. Madrid zegt in een verklaring dat de wens die de nieuwe regiopresident Quim Torra gisteren uitsprak voor een dialoog met de Spaanse regering niet oprecht is en spreekt zelfs van een provocatie.
Torra, die donderdag werd beëdigd, wil vier ministers in zijn ploeg opnemen die ofwel op de vlucht zijn voor justitie, of in voorarrest vastzitten, onder meer op beschuldiging van rebellie. Premier Rajoy vindt dat niet acceptabel. De Spaanse regering heft het directe bestuur van de Spaanse regering over Catalonië dan ook niet op, staat in de verklaring uit Madrid.
De regering van Spanje wil het zelfbestuur niet teruggeven op deze manier, dus dan is nog maar de vraag wat er verder gaat gebeuren. Een directe confrontatie lijkt een van de meest logische gevolgen, aangezien het tegenzitten van de nationale beslissing gepaard zal gaan met rebellie en geweld.