Casus Belli: Googlemaps

Geen categorie10 jan 2011, 19:00
Vergeet al uw protesten tegen afbeeldingen van uw persoon in halfnaakte toestand op Googlemaps, oorlog is het nieuwe probleem voor de zoekmachinemogul! Googlemaps, de ubertool voor de aardrijkskundeleergierige mens, heeft recent haar eerste oorlog op haar naam geplaatst. Das best knap voor een bedrijf dat als slogan heeft: Don’t be evil.
Het conflict? Een ouderwets grensconflict tussen Nicaragua - bestuurd door Chavez-vriendje dictator Daniel Ortega - en het vriendelijke, legerloze Costa Rica. De Nicaraguaanse kolonel en oud-rebellenleider die de invasie aanvoerde, zocht eenvoudigweg op Googlemaps op tot waar hij zijn troepen kon laten oprukken. Google zelf had even vergeten rekening te houden met de gespannen voet waarop Nicaragua en Costa Rica al decennia met elkaar leven over dit gebied, en had tot overmaat van ramp ook nog eens het stuk grond onterecht aan de dictatoriale bovenbuur van Costa Rica toegekend. Oeps!
Nog een conflict? Zeker: Google vond het namelijk ook wel leuk om de spanning tussen Spanje en Marokko weer eens op te schroeven. De twee landen voeren al langer strijd over een klein, totaal onbeduidend eilandje – zo gaat dat nu eenmaal – voor de kust van Marokko, Isla de la Perejil. In 2002 kwam het tot militair handelen tussen beide over deze door geiten en schapen bewoonde rots. De Spanjaarden namen het eiland terug van Marokko. Google was dit even vergeten en tekende het vrolijk toe aan het Noord-Afrikaanse woestijnkoninkrijk. Marokko is niet zo flauw als Daniel Ortega, dus liet zij haar troepen nog thuis en hield het nog even bij diplomatiek protest. Oeps!
Morgen start in Den Haag bij het Internationaal gerechtshof een proces tussen Costa Rica (de aanklager) en Nicaragua over de eerste, echte google-oorlog. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OSA) bleek namelijk niet succesvol in haar onderhandelingen in het grensconflict. De kosten blijven dus oplopen. Ik weet niet hoe u hier instaat, maar mij lijkt het een leuk gebaar als Costa Rica de kosten van dit proces verhaald op onze zo geliefde zoekhulp. Dat zorgt er misschien voor dat Google voortaan iets beter haar huiswerk doet. De kosten van een google-foutje in de Koreaanse zee zouden namelijk wel eens aardig uit de pan kunnen reizen
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten