Het is in en in triest, maar het is weer eens zo ver: er moet een cartooniste onderduiken omdat zij het heeft aangedurfd om de islamitische profeet Mohammed te tekenen. Dat is verboden binnen de islam en of je nu moslim bent of niet, daar heb je je dan maar aan te houden. Wie dit niet doet, kan rekenen op een doodsbedreiging. Ditmaal gaat het om de Amerikaanse Molly Norris, die ook aan de basis stond van 'Everybody Draw Mohammed Day':
Volgens de hoofdredacteur van de krant die de cartoons van Molly Norris plaatst, heeft de FBI haar aangeraden om te verhuizen en haar naam te veranderen. Aanleiding is een doodsbedreiging van een moslim-geestelijke.
Hebben we hier nou te maken met, om Barack Obama maar eens te parafraseren, een man die zijn geloof verkeerd aanwendt, of kunnen er toch wel degelijk schaduwkanten aan het geloof zitten? Dat is wat Paul Cliteur onlangs in de Volkskrant betoogde. Hij schrijft:
[A]an het begin van de 21ste eeuw werden we geconfronteerd met een geheel nieuwe figuur: de religieuze radicaal. De radicaal doet niet mee aan de hermeneutische omtovering van God in een vrijzinnige figuur en hij neemt het boek dat God heeft geschreven heel serieus. De gelovigen noemen hem een fundamentalist en de niet-gelovigen een gevaarlijke gek, maar dat maakt de radicaal niet uit. Hij zegt: Er staat wat er staat. Hij zegt: Als God in Zijn boek zegt dat godslastering hem een gruwel is dan moet je elke toneelschrijver, romanschrijver of cabaretier die Zijn naam bezoedelt tot in de uithoeken van de wereld achtervolgen en de straf opleggen die in Zijn boek is voorgeschreven.
Obama of Cliteur? Het antwoord lijkt me duidelijk.