Cameron dreigt EU met vertrek Verenigd Koninkrijk

Geen categorie08 nov 2015, 8:04
De Britse premier wil dat de EU luistert naar de Britse eisen.
David Cameron publiceert dinsdag een brief aan Donald Tusk, de president van de Europese Raad, waarin hij op krachtige wijze benadrukt dat het EU-lidmaatschap van zijn land niet vanzelfsprekend is. Met de ongewoon scherpe waarschuwing wil Cameron laten weten dat hij serieus is over de Britse eisen:

Als we geen akkoord kunnen bereiken en als er niet naar onze zorgen wordt geluisterd, wat waarschijnlijk niet gebeurt, dan moeten we ons opnieuw afvragen of de Europese Unie goed voor ons is

Cameron heeft de eisen van zijn regering aan de EU nog niet gespecificeerd, maar het zou met name gaan om het aanscherpen van de arbeidsregels voor migranten binnen de Europese Unie. Als het aan Cameron ligt, wordt het vrije verkeer van arbeid dus ingeperkt – in ieder geval voor het Verenigd Koninkrijk. Bovendien zal de premier pleiten voor minder EU-integratie. In plaats daarvan moet het voor individuele lidstaten weer gemakkelijker worden om EU-besluiten te blokkeren.
Het is niet de eerste keer dat Cameron over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk spreekt, maar dat hij het zo krachtig ter discussie stelt, is nog niet eerder voorgekomen. De huidige situatie is onacceptabel, aldus de premier. Hij heeft er vertrouwen in dat er een oplossing kan worden gevonden die zowel voor het Verenigd Koninkrijk als voor de overige 28 lidstaten werkbaar is.
Over twee jaar zal er in het Verenigd Koninkrijk een referendum plaatsvinden over het lidmaatschap van de EU. Naar verwachting zullen Cameron en zijn Conservatieve Partij vóór lidmaatschap van de EU campagne voeren, maar willen ze het referendum gebruiken als stok achter de deur om bij de EU grote hervormingen af te dwingen.
Eerder liet Cameron al weten dat hij een vergelijkbare positie als Noorwegen of Zwitserland niet ziet zitten voor zijn land – die twee landen zijn geen lid van de EU, maar profiteren wel van veel voordelen die lidstaten ook hebben. Volgens Cameron hebben Noorwegen en Zwitserland echter geen invloed op EU-wetgeving. Het Verenigd Koninkrijk moet volgens hem in de EU blijven om invloed uit te oefenen op het beleid van Brussel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten