Een Duitse minister vindt dat Griekenland uit de euro moet. Toch stemt de Bondsdag morgen gewoon voor het reddingspakket van 130 miljard euro voor Griekenland.
Het onderstaande is al vaker betoogd, ook hier op deze site:
Buiten de monetaire unie zijn de kansen van Griekenland om te herstellen en weer concurrerend te worden zeker groter dan wanneer het in de eurozone blijft
Maar
dit weekend kwam de Duitse minister van binnenlandse zaken Hans-Peter Friedrich (CSU) ermee op de proppen. En dat is nieuws, want het gaat in tegen de lijn van bondskanselier Angela Merkel, die Griekenland ten koste van alles binnenboord wil houden. Na
het eerdere gebrom van minister van financiën Wolfgang Schäuble over de Griekse 'bodemloze put' rijst de vraag of de gelederen nog wel zo gesloten zijn als tot voor kort werd gedacht.
Al die miljarden voor een land dat binnenkort hoe dan ook failliiet gaat. Wat bezielt Merkel? Nederbelg en europarlementariër Derk Jan Eppink suggereerde
vanochtend in het programma van Harry Mens dat dit reddingspakket bedoeld is om te voorkomen dat de Franse banken als gevolg van een Grieks faillissement moeten worden gered door de Franse belastingbetaler voordat de Franse presidentsverkiezingen achter de rug zijn, om zo de herverkiezing van president Sarkozy te vergemakkelijken. Een duur cadeautje voor diens verkiezingskas zogezegd.
Merkel hoeft voorlopig nergens bang voor te zijn. Morgen zal
de Bondsdag in overgrote meerderheid voor het nieuwe reddingsplan stemmen. Misschien zijn er hier en daar in de coalitiepartijen wat dissidenten, maar de regering zal gesteund worden door de rabiate eurofielen van de SPD en de Groenen. Naar verwachting zullen wel de afgevaardigden van 'Die Linke' (zeg maar de Duitse SP) tegenstemmen. Maar deze partij legt met nog geen 15 procent van de zetels weinig gewicht in de schaal.
Geen vuiltje aan de lucht voor bondskanselier Merkel dus. Dit terwijl de Duitse kiezer dat reddingsplan juist absoluut niet ziet zitten: maar liefst 62 procent is tegen en 64 procent meent dat Griekenland toch failliet gaat. Merkel hoeft zich hier niks van aan te trekken, want de kiezer kan straks geen kant op, behalve op 'Die Linke' stemmen - maar dat is voor velen ook geen optie.
Vergeleken met haar collega Mark Rutte zit Angela Merkel op rozen. Want volgens
de laatste peilingen halen de eurosceptische en eurokritische partijen in Nederland bij elkaar al zo'n 65 zetels. En als vroeg of laat de gevolgen van de geldsmijterij in bodemloze putten door Mark Rutte en Jan Kees de Jager echt zichbaar worden in de portemonnee van de kiezer, dan zal het hier gedaan zijn met de parlementaire steun voor dit beleid.