Hoogleraren en topeconomen van álle banken, pleiten voor een CO2-belasting om de klimaatdoelstelling alsnog te halen. Hiermee zetten zij zich af tegen VNO-NCW voorzitter Hans de Boer, die moord en brand schreeuwt bij dergelijke maatregelen. Via Trouw.
CO2-heffing
Het voorstel is om 50 euro per ton CO2 te gaan heffen, dat jaarlijks met 2-5 procent wordt verhoogd. Dit zou weliswaar een toename van 150 procent zijn ten opzichte van wat er nu voor wordt betaald (20 euro per ton), maar onderzoek van De Nederlandsche Bank toonde aan dat de concurrentiepositie voor Nederlandse bedrijven hiermee niet in gevaar zou komen.
Door zo'n heffing te implementeren laat je de bedrijven vrij om maatregelen te nemen naar eigen inzicht, zo zeggen de voorstanders. Een deel van de opbrengst zou dan moeten gaan naar vooruitstrevende bedrijven en veelbelovende innovaties, voor een 'sneeuwbal-effect'. Een ander deel van die heffing kan dan worden gebruikt om de kosten voor de burger te drukken.
Addertje onder het gras?
Hier is echter wel een kanttekening bij te plaatsen! Met deze heffing zou men inderdaad bedrijven stimuleren om de kosten te drukken, de vraag is echter of ze dit ook op een juist manier (CO2-uitstoot verminderen) zullen doen. Het zou zomaar kunnen zijn dat ze die kosten gaan doorberekenen aan de consument waardoor een deel van de heffing wordt terug gepompt naar de burger, en het een sigaar uit eigen doos wordt.
Ook hebben banken en financiële instellingen mogelijk baat bij zo'n heffing omdat het speculeren op uitstootrechten big business is. Stoot een bedrijf meer uit dan waar het rechten voor heeft, dan moet het rechten bijkopen. Er worden echter maar een bepaald aantal contracten uitgegeven! Dus om boetes te voorkomen is een bedrijf genoodzaakt meer rechten te kopen, waar er steeds minder van zijn en dus duurder worden.
Stoot een bedrijf echter minder uit, dan verkoopt het die rechten. Wie koopt die rechten het liefst op? Speculanten! Hartstikke lucratieve handel dus, ook als een bedrijf minder CO2 uitstoot, want dan komen er meer rechten op de markt! Dat die topeconomen gelinkt zijn aan álle Nederlandse banken, zou dus wel eens voor twijfel over hun 'objectieve houding' kunnen zorgen!