De zware, georganiseerde misdaad loopt de spuigaten uit in met name Zuid-Nederland en burgemeesters zitten met de handen in het haar omdat ze veel te weinig steun vanuit Den Haag krijgen. Burgemeesters in steden als Breda en Eindhoven zijn ten einde raad. De georganiseerde misdaad - massale drugsproductie, wapenhandel en soms zelfs koelbloedige liquidaties - rijst de pan uit in voornamelijk Brabant en Limburg. Dat met name die eerste provincie een zeer geliefde plek is voor de Nederlandse Pablo Escobars, is geen geheim: de enorme, vaak genoeg lege stallen die daar staan lenen zich uitstekend voor het op enorme schaal produceren van zaken die het daglicht niet kunnen verdragen, zoals 'hartstikke veilige' xtc-pillen.
Met die kennis op zak zou je denken dat de politie men man en macht dat soort plekken controleert om ervoor te zorgen dat die stallen inderdaad met varkens, en niet met wietplanten gevuld zijn. Men weet vrijwel precies waar ze moeten zijn, maar dat 'man en macht' onbreekt nou juist: korpsen in Zuid-Nederland kampen stelselmatig met veel te weinig mankracht en andere middelen om deze types eindelijk eens achter slot en grendel te zetten. Op dit moment is het gewoon dweilen met de xtc-kraan open, of zoals één burgemeester
het beschrijft:
"Het is meer tegenwerken en verstoren dan daadwerkelijk oppakken van criminelen", stelt een van hen. "Er is gebrek aan capaciteit en mogelijkheden om echt door te pakken."
Burgemeesters in het zuiden die hun gemeentes kapot zien gaan aan misdaad doen
via de NOS dan ook een smeekbede aan het volgende
kabinet om nou toch eindelijk eens werk te gaan maken van misdaadbestrijding. Dat is een bekende oproep die echt niet alleen daar te horen valt, maar overal in Nederland. En terecht. De afgelopen tig kabinetten hebben hun uiterste best gedaan om dingen als Defensie en Justitie uit te kleden, omdat er volgens de linkse, pacifistische
one world-droom toch geen geweld en misdaad meer zou voorkomen op deze wereld. Die wereld is de afgelopen tijd op brute wijze wakker gemaakt uit die droom, en begint langzaam te realiseren dat de realiteit misschien toch net iets anders zit: een sterk leger en politiemacht zijn niet alleen handig als er daadwerkelijk iets gebeurt, maar hebben ook een belangrijke preventieve, afschrikkende werking.
Die burgemeester hebben dan ook meer dan gelijk als ze voormalig, huidig en - vrijwel zeker - toekomstig premier Mark Rutte oproepen om nu eindelijk eens naar de écht problemen van dit land te kijken als hij voor de zoveelste keer het Torentje mag bekleden. Het moet nu echt eens afgelopen zijn met de tijd van wegkijken.