De maatschappelijke dienstplicht is een goede manier om jongeren te leren dat het niet allemaal om hen draait.
Komt er ooit een maatschappelijke dienstplicht voor jongeren die net klaar zijn met de middelbare school? Ik hoop al jaren van wel. Volgens Michael is een verplichte dienstplicht 'niets meer of minder dan moderne slavernij' (naar aanleiding van een voorstel van VNL om de dienstplicht opnieuw in te voeren). Ik kan het er niet meer mee oneens zijn.
Op dit moment is het zo dat jongeren tussen de 5 en 18 jaar verplicht zijn om onderwijs te volgen, tot ze ofwel een startkwalificatie hebben ofwel 18 jaar worden. Daar kan best een halfjaar of een heel jaar dienstplicht bij. Niet omdat we onze jongeren willen uitbuiten omdat ze lekker goedkoop zijn, maar om ze iets extra's te leren en om ze enige discipline bij te brengen.
Dat klinkt bemoeiziek, maar dat is het niet. Discipline is een belangrijke eigenschap die heel goed van past komt in de rest van het leven van iedere jongere. Het is iets dat standaard moet zitten in het onderwijspakket. Dat zit het niet, dus kunnen we het oplossen met een maatschappelijke dienstplicht. CDA-leider Sybrand Buma zegt vandaag in een interview in De Telegraaf dat hij een maatschappelijke dienstplicht wil, die niet slechts beperkt is tot Defensie. Het interview gaat eerst nog over ISIS:
"Het gekke is dat het onveiligheidsgevoel door ISIS eigenlijk het gevolg is van de ultieme vrijheid die wij kennen. Daarom moeten we van één ding doordrongen zijn: de samenleving is niet alleen een rechtenmachine. Er zijn ook plichten. Dat gaat om iedereen, ook om de Nederlandse jongere. Die moet beseffen dat het niet alleen gaat om what's in it for me, maar ook voor wat zij voor de samenleving kunnen doen."
Dan zegt Buma:
"Dit kabinet heeft de maatschappelijke stage geschrapt, maar ik pleit voor de invoering van de maatschappelijke dienstplicht waardoor iedere jongere een halfjaar een verplichte vorm van dienstverlening doet. Na de opleiding volgt dan standaard een periode waarin je maatschappelijk nuttig bezig bent. Dat kan in allerlei maatschappelijke functies zijn. Bij de zorg, bij vrijwilligersorganisaties, bij Defensie, bij andere veiligheidsonderdelen."
Het is eigenlijk het voorstel voor een maatschappelijke dienstplicht van toenmalig minister van Defensie Hans Hillen, maar dan beperkt tot een halfjaar. Een halfjaar lijkt mij te kort om echt effectief te zijn (maak er gewoon een jaar van en ik ben om), maar het is een sympathiek voorstel. Waarom? Nogmaals, omdat onze jongeren discipline nodig hebben. En omdat ik vind dat het belangrijk is dat jongeren leren dat de wereld niet om hen draait en dat zij, zoals Buma ook zegt, niet alleen rechten, maar ook plichten hebben in de Nederlandse samenleving.
Buma legt de vinger op de zere plek in het interview: "Het gaat om tienduizenden jongeren die de aansluiting met de samenleving missen. De vroegere dienstplicht maakte duidelijk dat er ook verplichtingen zijn als je bijvoorbeeld een gezamenlijk gevoel van veiligheid wil hebben. Dat besef is weg. We hebben een samenleving gecreëerd waarin het 'ik' vooropstaat." Dan vraagt de CDA-leider zich af: "Maar zijn we er gelukkiger van geworden?" Ik denk dat het antwoord nee is.
Volg Frank Verhoef op Twitter.