Brussel doet onderzoek naar regulering Nederlandse telecommarkt

Geen categorie21 mei 2015, 5:18
Volgens de Europese Commissie lijkt het erop dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) onterecht heeft geoordeeld dat Reggefiber, het koper- en glasvezelnetwerk van KPN, opengesteld dient te worden voor de concurrentie. De Commissie is daarom een onderzoek gestart en zal binnen 2 maanden beslissen wat er moet gebeuren.
Volgens de ACM is openstelling van het koper- en glasvezelnetwerk nodig, omdat KPN anders een te dominante positie op de telecommarkt heeft en het de enige provider is met een landelijk dekkend netwerk. De Europese Commissie is het daar echter niet mee eens, Ziggo heeft na de fusie met UPC een vergelijkbare positie en ook het netwerk van Ziggo kan vrijwel heel Nederland bereiken. Er zou volgens de Commissie dan ook geen monopolie zijn en dus geen reden om KPN te verplichten concurrenten toe te laten op zijn netwerk.
De Europese Commissie denkt bovendien dat KPN ook zonder de verplichte openstelling concurrenten toestemming zal geven gebruik te maken van het netwerk, omdat het op dit moment ook concurrenten toelaat tegen lagere prijzen dan de maximumprijzen die de ACM heeft vastgelegd.
Dat laatste is een mooi stukje theorie van de hoge heren uit Brussel, maar wat ze over het hoofd lijken te zien is dat er zonder regulering geen zekerheid meer is voor concurrenten. KPN kan immers op ieder moment besluiten om de prijzen fors omhoog te gooien of om concurrenten de toegang tot zijn netwerk te ontzeggen. En dat maakt het niet eenvoudiger voor de concurrentie. Die weten niet meer waar ze aan toe zijn en kunnen niet investeren in eigen apparatuur om aan te sluiten op het netwerk, omdat die apparatuur door een enkele beslissing van KPN per direct kan worden afgeschreven.
Vodafone, dat ook glasvezel internet levert via Reggefiber, heeft eind vorig jaar flink geïnvesteerd in eigen apparatuur om zich te onderscheiden van de concurrentie en hoopt dan ook dat de Europese Commissie zijn standpunt na het onderzoek zal aanpassen:
"Het is belangrijk dat de Nederlandse consument voldoende keuze houdt, bij zowel vaste als mobiele diensten," stelt de woordvoerder van Vodafone. "Daarnaast is toegang tot een vast netwerk tegen concurrerende voorwaarden essentieel in een markt die beweegt richting alles in één pakketten, inclusief mobiel. Zonder toegangsregulering neemt het aantal aanbieders dat effectief kan concurreren af, terwijl Nederland in EU-verband juist altijd heeft gepleit voor meer concurrentie en keus.”
Of dat ook daadwerkelijk zal gebeuren is nog maar de vraag. Europa lijkt niet altijd het beste voor te hebben met de consument en de kans is aanwezig dat we binnenkort nog maar uit twee providers kunnen kiezen in Nederland. Geen ideale situatie, zo blijkt wel uit het verleden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten