1. Home
  2. Brexit populairder dan ooit: voorsprong van 19 procent op Remain

Brexit populairder dan ooit: voorsprong van 19 procent op Remain

Geen categorie13 jun 2016, 14:00
Vote Leave, de Britse campagne tegen het EU-lidmaatschap van onze Britse vrienden, bouwt een steeds grotere voorsprong op in de peilingen.
Een maand geleden ging Vote Remain -- het kamp dat in de EU wil blijven -- flink aan de leiding in de peilingen. De voorsprong was zelfs zo geruststellend voor de eurofiele elite dat ze op Twitter en Facebook al een feestje vierden. Ja, dit zou wel goed komen. Geen wolkje aan de hemel.
Iets meer dan een week geleden kwam er opeens een nieuwe peiling naar buiten. Volgens die peiling had er zich een revolutie voltrokken. Opeens zou 52% van de Britten voor een Brexit zijn. Slechts 48% zou de EU nog steunen.
Nu zijn de resultaten van een nieuwe peiling vrijgegeven. En ja, deze peiling is ongelooflijk slecht nieuws voor voorstanders van voortgezet EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië: het gat tussen voor en tegen zou namelijk maar liefst 19% bedragen op dit moment.

The Opinium Poll, commissioned by the Brexit-backing Bruges Group think tank, is further evidence that the Leave camp is gaining support and delivers the biggest margin of victory for Brexit so far, after giving voters the option of a choice of free trade agreements with the EU.

It found 52 per cent chose to leave the EU, with only 33 per cent choosing to keep the status quo.

Despite there being less than two weeks before the crucial referendum, on June 23, a further 15 per cent said they still didn't know.

Zelfs als al deze mensen uiteindelijk voor Remain kiezen moet Vote Leave het dus op zijn sloffen winnen. Aldus deze peiling.
Als dit klopt heeft premier David Cameron echt een gigantisch probleem. Hij heeft zich namelijk hardgemaakt voor de EU. Op het moment dat hij het referendum verliest is het vrijwel zeker gedaan met zijn premierschap. De meest waarschijnlijke opvolger is dan Boris Johnson, de Tory en voormalige burgemeester van Londen. Dan krijg je dus twee politieke aardbevingen in Groot-Brittannië in slechts een paar weken (of hooguit een paar maanden) tijd.
Dat is vervelend voor Cameron, maar het is natuurlijk bijzonder welkom nieuws voor ons eurosceptici. Als Groot-Brittannië uit de EU stapt is het hek van de dam. De kans is dan aanzienlijk dat andere landen de Britten zullen volgen.
Het eerste land dat mijn inziens dan in aanmerking komt voor een tweede exit? Ons eigen Nederland. Op dit moment gaan de eurofielen aan de leiding in de meeste onderzoeken over ons EU-lidmaatschap, maar dat was in Groot-Brittannië niet anders. Daar komt bij dat eurosceptici het momentum én de benodigde passie hebben om mensen die niet zeker van hun zaak zijn te overtuigen van hun gelijk.
Ja, laat dat Brexit maar komen. Ik kijk dan uit naar een Nexit!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten