Brexit gaat Oekraïne achterna: Britse rechter laat parlement Brexit-referendum alsnog negeren

Geen categorie03 nov 2016, 17:00

Het is een uitstekende dag voor mensen als Jean-Claude Juncker en Frans Timmermans, en een trieste voor iedereen die hoopte dat Brexit écht Brexit zou worden.

Wie dacht dat men aan de andere kant van de Noordzee wat principiëler ingesteld is dan hier, zit er goed naast. Het lijkt er namelijk op dat de Britten het Nederlandse we-zeggen-wel-dit-maar-we-doen-lekker-dat-model achterna gaan. Het Britse Hooggerechtshof heeft het parlement namelijk een vrijbrief overhandigd om Brexit alsnog te stoppen. Theresa May en haar regering mogen niet meer zomaar namens de Britten onderhandelen over Brexit: nee, het parlement moet eerst toestemming geven voordat May officieel mag mededelen dat de Britten het Europese feestje vroegtijdig verlaten. Als we ons staatspropagandakanaal - de NOS dus - mogen geloven, gaat dit allemaal weinig uitmaken, en komt de Brexit er zoals gepland. Helaas geldt dat ze de situatie daarmee, zoals altijd, een stuk rooskleuriger voorstellen.

Om met de feiten te beginnen: het grootste deel van het parlement is deel van het 'remain'-kamp dat niets in een Brexit ziet en nooit akkoord was gegaan met de uittreding als dat hele referendum nooit gehouden was. Maar, zo luidt de schijnheilige redenering van onze NOS: het parlement daar zou toch nooooooit ingaan tegen de wil van het volk? Dat is ongeëvenaard!

Helaas moeten we voor een dergelijke minachting van de democratie niet verder te zoeken dan ons eigen land, waar nota bene onze premier bedelt om steun om de nee-stem van het Oekraïnereferendum alsnog de prullenbak in te gooien. Oké, Britse politici staan wat principiëler bekend dan die spineless lieden die hier de zetels in onze Kamers bezetten, maar toch: er staat ook veel meer op het spel.

Want laten we wel wezen: het kan niemand wat schelen of we nou wel of niet een associatieverdrag aangaan met Oekraïne, inclusief onze volksvertegenwoordigers. En dan is het makkelijk om bij je standpunt te blijven: of het verdrag er nou komt of niet, er verandert weinig voor Nederland, en je hebt er als politicus dan ook weinig baat bij om de nee-stem te negeren: je schaadt vooral je eigen geloofwaardigheid. Hoe anders is dat in het Verenigd Koninkrijk, waar een Brexit wel degelijk enorme gevolgen zal hebben. Of je nou verwacht dat die goed of slecht zullen zijn is niet relevant: wat zeker is, is dat er wat op het spel staat. Tegenstanders van de Brexit hebben die echt denken dat Brexit een ramp wordt, zullen dan ook sneller geneigd zijn om hun betrouwbaarheid op te offeren als ze daarmee hun land denken te 'redden'.

Dus ja, de komende tijd zullen de meesten zeggen niet te durven ingaan tegen de wil van het volk. Maar het uittredingsproces zal lang en zwaar worden, en op een gegeven moment zullen de scheidslijnen aan prioriteiten - Brexit stoppen of het vertrouwen van de kiezer behouden - duidelijker worden, waarna er stevig onderhandeld zal moeten worden. Niet alleen met de Europese Unie, maar dus ook met dwarsliggers in eigen land. Of de Brexit daardoor uiteindelijk helemaal afgeschoten zal worden durf ik niet te zeggen, maar het is zeker dat tegenstanders een veel minder zware scheiding tussen Londen en Brussel zullen afdwingen. Hoe het ook zij: Juncker en de zijnen kunnen vanavond een klein feestje vieren.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten