1. Home
  2. Brenninkmeijer: Europese lidstaten zijn niet te vertrouwen

Brenninkmeijer: Europese lidstaten zijn niet te vertrouwen

Geen categorie14 apr 2015, 12:00
Dat komt wel als een heel grote verrassing.
Alex Brenninkmeijer, van de Europese Rekenkamer, zegt vandaag in een interview met de Volkskrant dat Europese lidstaten niet te vertrouwen zijn. Ik weet het: dit komt ongetwijfeld als een schok voor u, maar het is desalniettemin waar.
'Europa is te materialistisch geworden, gedreven door geld. Terwijl Europa voor idealen moet staan', zegt Brenninkmeijer. 'Voor Nederland is de burger bereid idealen te aanvaarden als deel van onze nationale identiteit. Voor Europa niet. Dan resteert geld en dat leidt tot perverse processen als what's in it for me. Beter verkeerd bij mij besteed dan goed bij de buren.'
Wat die "idealen" betreft ben ik het uitdrukkelijk oneens met de voormalige ombudsman. Het Europese project is in feite bedoeld - en moet dat ook zijn - om het gemakkelijker te maken voor lidstaten om met elkaar te handelen. In essentie is dat waar het om begonnen is en waar het om zou moeten gaan.
Die fantastische idealistische verhalen over een Europese utopie waarin alle landen hun identiteit langzaam kwijtraken en vervangen moeten per direct in de prullenbak worden gegooid. Daar gaat het helemaal niet om - en het mag er ook niet om gaan. Lidstaten moeten hun nationale identiteit zoveel mogelijk behouden; dat is juist wat Europa zo mooi maakt.
Wat betreft het geld heeft Brenninkmeijer helaas wél gelijk. Wat bedoeld was als project om gemakkelijk handel met elkaar te kunnen drijven is verworden tot een mechanisme waarbij landen zich ten koste van andere lidstaten proberen te verrijken. De Grieken zijn daar het bekendste en meest beruchte voorbeeld van, maar een heleboel andere landen zijn net zo erg. Denk maar aan de zuidelijke landen als Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië. Ook zij gebruiken de EU om zichzelf te verrijken op kosten van de noord-Europese belastingbetaler.
Helaas is de kans niet groot dat hier iets aan gebeurt. In Den Haag vindt men het allemaal wel best, ongetwijfeld vooral omdat onze politici op termijn een mooi baantje in Brussel ambiëren. De Nederlandse belangen - en die van de Europese belastingbetaler in het algemeen - worden voor het gemak maar terzijde geschoven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten