Bouwbelangen, een groot gevaar in de lokale politiek

Geen categorie04 mrt 2014, 14:00

Een lastig probleem dat het vertrouwen van de burgers in de overheid en de politiek kan beschadigen is belangenverstrengeling. Daar krijgt Weesp dadelijk ook mee te maken, al ligt de bal nu bij de kiezer.

Belangenverstrengeling vormt een grote bedreiging van de integriteit van bestuurders, ambtenaren en politici. In Weesp vormt dit een grote uitdaging met de plotselinge herleving van de ingedutte lokale politieke partij Weesper Stadspartij (WSP), die mee doet aan de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. Het bestuur van deze WSP is onlangs uitgebreid met Cees van Vliet, de commercieel directeur van bouwbedrijf Van Wijnen. Verder staat naast hemzelf zijn halve (aangetrouwde) vastgoed- en projectontwikkelingsfamilie op de kieslijst, waaronder op plaats twee de vrouw van zijn zwager, Astrid Heijstee-Bolt.

De vraag op dit moment is of de kiezer wel door heeft welke risico’s van (de schijn van) belangenverstrengeling er nu op de loer liggen. Bouwbelangen, die rechtstreeks geïnfiltreerd zijn in de gemeenteraad en nog erger, wellicht azen op een wethouderspositie, moet men als burger niet willen. Denk bijvoorbeeld aan de besluitvorming over bouwen of niet bouwen, aanpakken van de infra-structuur of vertrouwelijke en geheime informatie over aanbestedingen. Lekken van deze informatie is strafbaar, maar wat als de bouwwereld zelf aan de bestuurstafel en in de gemeenteraad zit?

Is dit probleem van belangenverstrengeling hypothetisch in Weesp? Was het maar waar. Een voorbeeld. De project-ontwikkelende echtgenoot van WSP-kandidaat nummer twee probeerde enkele jaren terug tevergeefs jongerenwoningen aan de Trifaxvijver te slijten, waar de gemeente een stokje voor stak. Wat staat er nu prominent in het verkiezingsprogramma van de WSP: de jongerenwoningen, alternatieve –ook tijdelijke- woonvormen voor jongeren. De broodwinning van haar partner.

Dit soort bouwbelangen staan op gespannen voet met de taken en verantwoordelijkheden van raadsleden en wethouders en kunnen deze op nadelige wijze beïnvloeden. Ook als er slechts sprake is van ‘schijnbare’ belangenverstrengeling, dan is dit nadelig voor het publieke vertrouwen. Want een schijnbaar er dubbeldik op liggend bouwbelangenconflict kan een reactie oproepen, die mogelijk niet juist is, maar voor onrust in de maatschappij zal zorgen en vooral de kloof tussen burgers enerzijds en de politiek en lokaal bestuur anderzijds vergroot en verdiept.

Een soortgelijke bedreiging door bouwbelangen speelt ook in de gemeente Heemskerk, waar gelukkig de betreffende landelijke politieke moederpartij net op tijd wakker schrok en geen machtiging verstrekte om onder die vlag mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Zeker voor de democratie en het vertrouwen in de lokale politiek een verstandig besluit.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten