Bosma (PVV) kraakt vernieuwing van 'nepnieuws-Ollongren' (D66): 'Referendum slopen, en dan nu voorkeursstemmen?!'

Geen categorie26 jun 2019, 13:00
Na maanden van overleggen en filosoferen komt het kabinet met een reeks aan nieuwe plannen voor democratische vernieuwingen. Voorkeursstemmen moeten een prominentere rol spelen bij de samenstelling van de Tweede Kamer. Voor de rest is het voornamelijk de schijn hoog houden dat er vernieuwingen aankomen. PVV-Kamerlid Martin Bosma is niet overtuigd van de goede wil van minister Ollongren.
Martin Bosma vatte de nieuwste voorstellen van D66-minister Kajsa Ollongren goed samen:
https://twitter.com/Martinbosma_pvv/status/1143778620818825217
De voorstellen van het kabinet verschijnen aan de hand van de uitslag van een staatscommissie die was opgericht om ons parlementair stelsel te onderzoeken. VVD-coryfee Johan Remkes kwam met de bevindingen zijn onderzoek in december van vorig jaar. Zijn voornaamste conclusie was dat een steeds groter deel van het electoraat zich niet vertegenwoordigt voelt. Met zijn voorstellen hoopt hij dat dit langzaamaan verbetert.
Helaas is direct duidelijk dat veel voorstellen van Remkes direct op de lange baan worden geschoven. Het correctief bindend referendum en de oprichting van een constitutioneel hof is nog iets voor de verre toekomst als het aan dit kabinet ligt. In de trant van de woorden van Bosma: we worden dus eigenlijk blij gemaakt met een dode mus.
Op echt grootschalige verandering hoeven we voorlopig niet te rekenen. Het kabinet gaat wel actief kijken naar de oude plannen van het Burgerforum uit 2006 waarin werd voorgesteld om voorkeursstemmen een prominentere krijgen. Hoe dit precies moet gebeuren en wat dit zal betekenen zullen we voorlopig nog niet weten, het kabinet wil eerst de voorstellen hiervoor concretiseren.
Een ander mogelijk belangrijk voorstel is de verandering van de Eerste Kamer. Het kabinet wil de zogeheten 'Blokkeermacht' van de Eerste Kamer verkleinen. Nu is er na een normale meerderheid binnen de Tweede Kamer en Eerste Kamer altijd na de volgende verkiezingen twee derde meerderheid nodig binnen de Tweede en Eerste Kamer om grondwetswijzigingen door te voeren. Het kabinet heeft voor ogen dit aan te passen door dit aan te passen naar een twee derde meerderheid in de Verenigde Vergadering (Eerste en Tweede kamer tezamen). Dit zal dan de macht van de Senatoren verkleinen.
Verder wijkt het kabinet ook af in het advies van Remkes door de verkiezing van de Eerste Kamer aan te passen. Dit door terug te gaan naar het Eerste Kamer systeem van voor 1983. Dit betekent dat de zittingsduur zal worden verandert. Denk hierbij een beetje aan de Amerikaanse Senaat: de helft van de Eerste Kamer zal om de drie jaar opnieuw worden gekozen, dit betekent wel dat Eerste Kamerleden 6 jaar zullen zitten in plaats van 4 jaar.
Wel moet gezegd worden dat deze ingrijpende grondwetswijzigingen jaren nodig hebben. Er moeten immers 2 kabinetsperiodes overheen gaan, eerder dat we een nieuw systeem hebben, of beter gezegd: aanpassingen. Zijn we mogelijk alweer jaren verder.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten