De Britse premier Boris Johnson begon nog met zoveel moed en dapperheid, maar faalde in de uitvoering van 'zijn Brexit'. Binnen enkele maanden kreeg Johnson het voor elkaar om de beperkte positiviteit over zijn leiderschap om te buigen naar hoongelach. Nu zijn regering in het Lagerhuis wederom werd verslagen, diende hij één uur voor de deadline een verzoek voor uitstel in bij de Europese Unie. De witte vlag hangt aan het venster van Downing Street 10. Daarmee staat de vraag waarmee we gisteren het Brexit-artikel afsloten niet langer open: Johnson is
niet bereid de juridische risico's te nemen en een harde Brexit op 31 oktober te forceren. Dat is ook logisch want in de trias politica van het
Verenigd Koninkrijk moet hij het opnemen tegen de gerechtelijke macht en het parlement. Zogezegd is het binnen de Britse overheid dus 2 versus 1 als het gaat om de harde Brexit. Johnson kan wel roepen, maar het zijn de woorden van een lamgelegd schaap.
De brief gericht aan Brussel heeft hij overigens niet ondertekend, zo meldt
NOS Teletekst. De man creëert dus extra onzekerheden en helpt zijn land verder in chaos. Oud-premier Theresa May voerde in het Lagerhuis het woord over de voortgang -of het gebrek daaraan- van de Brexit.
Het is prettig haar terug te zien na een aantal maanden van drama met Johnson. Nu zelfs de oude Ierse bondgenoot DUP het vertrouwen in Johnson kwijt is, moest ze wel spreken. Ze zei de situatie te ervaren als een 'deja vu', maar als we kijken naar de prestaties van May tegenover die van Johnson dan doet de laatste het veel slechter. May kon ten minste nog wel op steun rekenen vanuit Ierland, terwijl Johnson lijkt te polariseren met zo'n beetje iedereen.
Theresa May spreekt over de Brexit
De opmerkelijke Jacob Rees-Mogg, die al jaren bezig is met
het ondermijnen van zijn eigen land, moest onder politie-escorte worden begeleid door Londen. Het publiek in het VK pikt het niet langer dat een man als Mogg het land naar de vernieling helpt. Rees-Mogg dient namelijk de belangen van een aantal grote bedrijven en juristenkartels zoals het WTO, die gebaat zijn bij een harde Brexit, maar dat gaat wel ten koste van gezinnen, die zich niet goed kunnen voorbereiden op al dat juridische geweld. De reactie van het publiek op de acties van Rees-Mogg leveren spectaculaire beelden op:
Rees-Mogg belaagd
Dat de man met zoveel politie over straat moet zegt veel. De jurist mag dan wel in een mooi kostuum lopen, maar hij voert het werk uit van een beul, die op het punt staat tal van huishoudens het hoofd af te slaan door te dreigen met een harde Brexit -en alle economische gevolgen van dien. Hij kan zich daar wel op voorbereiden, maar arme gezinnen die ook afhankelijk zijn van bepaalde medicijnen kunnen dat niet. Het is daarom geheel terecht dat deze intrigant wordt achtervolgd.
Immers is de schade die hij aanbrengt enorm.