Zorgwekkend. Steeds meer zaken gaan over de kop. Mooie bedrijven die werk en brood verschaffen aan talloze werknemers en gezinnen. En het einde van de donkere tunnel is nog lang niet in zicht.
De crisis dendert met een noodgang door in ons schitterende landje. De cijfers die naar buiten komen zijn alles behalve positief. Geert Wilders zei het onlangs mooi en doeltreffend, alles wat moet krimpen, groeit momenteel, en alles wat moet groeien, krimpt. Dat is helaas de situatie van Nederland anno 2013. Daarmee houdt die dramatische situatie al vijf jaar aan en is van enig opkrabbelen nog geen sprake.
Negatief record na negatief record wordt gebroken. Gisteren kwam het CBS naar buiten met de cijfers van faillissementen in Nederland. De cijfers van de eerste zes maanden van 2013 liegen er absoluut niet om. Om te huilen:
Nog nooit vroegen zo veel bedrijven faillissement aan als in de eerste helft van dit jaar. In Nederland gingen 4.983 bedrijven het afgelopen half jaar failliet, dat is 14 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
Dramatisch dieptepunt
Veertien procent meer dan in 2012. En dat was ook al een dramatisch jaar. 2013 is niet alleen vergeleken vorig jaar een dramatisch dieptepunt, 2013 is op het gebied van faillissementen inmiddels al een ware koploper qua ellende.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt donderdag dat sinds het begin van de metingen in 1981 nog nooit zoveel faillssementen in een half jaar zijn aangevraagd. Deze conclusie wordt getrokken op basis van informatie van Nederlandse rechtbanken. Dat er een massale stijging zat aan te komen, bleek al in maart dit jaar toen in één maand een record-aantal van 755 bedrijven op de fles ging.
Schatkist
Ik vind faillissementen altijd iets tragisch hebben. Het gaat vaak om bedrijven waar talloze uren in zijn gestoken door enthousiaste mensen. Daarnaast verschaffen deze bedrijven aan heel veel mensen werk en een inkomen. Faillissementen zijn ook slecht voor de schatkist in Den Haag. Minister Dijsselbloem moet immers meer uitkeren aan werkelozen. Daarnaast krijgt hij minder geld via allerlei belastingen. Het mes snijdt negatief aan twee kanten.
Over minder geld spreken gesproken. De opbrengsten van de BTW leverden ook 2 miljard euro minder op. Opmerkelijk, omdat de overheid na de verhoging van de BTW (van 19% naar 21%) uitging van 4 miljard euro extra inkomsten. Een verschil van 6 miljard. Dat verschil merken niet alleen Rutte en consorten, maar vooral ook bedrijven in het land. Zij zijn de eerste die direct de dupe worden van minder uitgaven van de consument.
Boos
Ik kan deze dramatische faillissementcijfers en de verhoging van de BTW dan niet los van elkaar zien. Om boos van te worden. Deze averechtse maatregel helpt niet alleen de overheid van de wal in de sloot, maar vooral ook mooie bedrijven. De motors van onze economie, maar ook de motors van de schatkist.
Ondertussen heeft Rutte II nog meer bezuinigingen (lees: lastenverzwaringen) op stapel staan. Er gaan op deze manier nog heel veel faillissementen volgen. Als ik me dan realiseer dat er nog steeds 3,8 miljard euro per jaar aan subsidies naar windmolens gaat, kan ik boos worden.
Heel boos.
U kunt mij ook volgen op twitter onder de naam @MeijerHerman