Melkveehouderijen moeten van het kabinet flink aangepakt worden omwille van de stikstofuitstoot. Die boeren lijken daar prima toe bereid en de oplossingen liggen al binnen handbereik. Toch durven zij geen stappen te ondernemen. Het probleem? Een onduidelijke overheid.
In de melkveehouderij is het natuurlijk van essentieel belang dat er zoveel mogelijk melk kan worden geproduceerd voor zo laag mogelijke kosten. Voer is daarbij een belangrijk onderdeel van het hele proces. Voer dat rijk is aan eiwit krikt de melkproductie namelijk behoorlijk omhoog. Maar, eiwitrijk voedsel produceert ook meer ammoniak! En hoe meer ammoniak er op de mest beland, hoe meer stikstof er de lucht ingaat.
Nu hebben boeren de mogelijkheid om 'stikstof-light' voer aan te schaffen voor hun koeien, zodat de productie op peil blijft maar de stikstof-uitstoot kan worden verminderd. Maar zoals altijd het geval is met zulke oplossingen: het is duurder. En de boer heeft verrekte weinig zin om in z'n eigen inkomsten te gaan zitten snijden. Geef hem eens ongelijk.
Dus nu is de vraag of de overheid bereid is om het duurdere voedsel te subsidiëren zodat de boer er niet op achteruit gaat en de stikstofuitstoot afneemt. Wat het ook lastig maakt is dat de boeren van de melkveehouderij niet precies weten hoe de stikstofuitstoot wordt gemeten. Als het stikstof-light voer in gebruik wordt genomen maar de reductie in stikstofuitstoot niet wordt geregistreerd, omdat er één of ander model wordt gebruikt die daar geen rekening mee houdt, dan heeft het voor de boer al helemáál geen zin.
Nu is dit stikstof-light voer slechts één van de vele mogelijkheden waarover de boeren zeggen te kunnen beschikken. Het fungeert dus meer als voorbeeld om mee aan te kunnen tonen dat de overheid duidelijkheid moet creëren en momenteel dus eigenlijk vooral zichzelf enorm in de weg zit. Maar die conclusie trekken we helaas wel vaker...