Waarom praten we hier nooit over?
Zo, Syp Wynia is lekker bezig bij Elsevier (wat voor de rest helaas een weinig leesbaar magazine is tegenwoordig, wat vooral komt doordat linkse roeptoeters als Gerry v.d. List ervoor voor schrijven). In zijn meest recente lange artikel kijkt de senior journalist namelijk naar Saoedi-Arabië en de kwalijke rol die dit land speelt in heel veel internationale problemen, waaronder de verspreiding van het salafisme én de dreiging van terreur.
Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat Saudi-Arabië naast de grootste exporteur van aardolie ook de grootste islam-exporteur ter wereld is. En dan niet zomaar een islam, maar de meest puriteinse, onverzoenlijke vorm van islam die er voorhanden is: het wahabisme. Geestelijken van deze stroming steunen de Saud-familie al sinds de achttiende eeuw in haar heerschappij en kregen in ruil verregaande privileges.
En:
Met Saudische oliemiljarden werden overal ter wereld moslims aangezet om een orthodoxe versie van de (soennitische) islam aan te hangen, wahabitische voorschriften te volgen (mannen en vrouwen gescheiden, mannen met baard, vrouwen zoveel bedekt als mogelijk), zo veel mogelijk ruimte voor de islam te creëren en waar mogelijk de islamitische wet (sharia) te introduceren...
Er zijn betrouwbare schattingen dat Saudi-Arabië sinds 1979 – soms samen met andere Golfstaten – minstens 100 miljard dollar heeft gestoken in het verspreiden van de Saudische staatsislam, vaak onder het mom van liefdadigheid.
De conclusie:
Terwijl het Westen Saudi-Arabië steeds is blijven steunen als anker van stabiliteit, is het realistisch om de leiding van dat land in hoge mate verantwoordelijk te houden voor oorlog en onrust, zowel in buurlanden als in delen van Afrika. Die oorlogen, de terreur en de onrust zijn op zichzelf weer een bron van voortgaande migratie van miljoenen mensen naar Europa. Vaak gaat het bij die migratie om moslims die door Saudi-Arabië aangescherpte denkbeelden meenemen.
Volgens Wynia moeten er daarom veel hogere eisen worden gesteld aan verdere steun voor de heersers in Riaad dan tot dusver het geval was. Hij wijst daarbij op "morele maatstaven": de cynische manier waarop het Westen en Saoedi-Arabië met elkaar omgingen moet definitief tot het verleden behoren. Houd de Saoediërs verantwoordelijk voor hun daden en bestraf ze als ze te ver gaan. Zoiets.
Natuurlijk heeft hij daar helemaal gelijk in. Helaas is er één klein probleem: de elites van het Westen en die van Saoedi-Arabië zijn zo innig met elkaar verweven dat ze nog maar nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn. De twee maken niet alleen machtdeals met elkaar, maar ook financiële deals. Als je denkt dat Saoedi-Arabië alleen maar geld in moskeeën pompt kom je bedrogen uit. Politici, top-zakenmensen, advocaten en anderen krijgen óók bakken met geld uit dat land. Soms gebeurt dat direct, soms indirect, maar het gevolg is altijd dat die mensen de relatie met Saoedi-Arabië ten koste van alles verdedigen.
Dat veranderen kan wel, maar alleen als het Westen zich minder afhankelijk maakt van olie... en als de leiders die zo verknocht zijn aan dat land vervangen worden door politici die er géén banden mee hebben; niet direct, en ook niet indirect.