Zullen we voor de verandering net doen alsof we niet incompetent zijn?
VMBO-scholieren van het Sint-Maartenscollege en Porta Mosana hebben gehoord gekregen dat hun examenresultaten ongeldig zijn. Daardoor kunnen 354 scholieren nu uitkijken naar nóg een jaar op de middelbare school. Zoals onderwijsadvocaat Wilco Brussee (dat is blijkbaar een expertise onder advocaten)
uitlegt:
"Het komt hier op neer; in de Kamerbrief stelt de minister dat alle diploma’s ongeldig zijn omdat leerlingen de helft van dit diploma -de schoolexamens- niet volledig hadden afgerond.In de wet staat dan dat het centraal schriftelijk eindexamen -de andere helft van het diploma- ook niet meer telt."
Je zou daarom denken dat minister Slob gelijk heeft als hij stelt dat het dus einde oefening is voor deze scholieren. Maar dat klopt niet. Zoals altijd is er namelijk een uitzondering op de regel:
"Artikel 60 van het eindexamenbesluit voor het Voortgezet Onderwijs zegt dat er een hardheidsclausule is. De minister kan afwijken van de regels als toepassen van de regels leidt tot ernstige onbillijkheid voor de leerlingen. Dat is hier het geval. Ik zou zeggen: laat de cijfers van de gemaakte schriftelijke eindexamens staan en toets op korte termijn, desnoods mondeling, de vakken van de schoolexamens die niet volledig waren. Dat is een stuk beter dan nagenoeg alle leerlingen een heel jaar over te laten doen."
Dat lijkt me ook, inderdaad.
Maar de vraag is: doet de
ChristenUnie-minister daar wat mee? Of kiest hij er toch voor om de levens van honderden VMBO'ers nodeloos lastig te maken, alleen maar omdat hem dit mogelijk wat steun oplevert onder 'zero tolerance' mafketels?