Blok Le Pen-Wilders wordt steeds lastiger

Nieuws07 jun 2014, 8:59

De kans dat Marine Le Pen en Geert Wilders voldoende bondgenoten vinden om een blok te kunnen vormen in het Europees Parlement neemt af.

Twee eurosceptische partijen uit Scandinavië sloten zich deze week aan bij de Europese Conservatieven en Hervormers. De groep, die wordt aangevoerd door de Britse Conservatieve Partij, nam zowel de Deense Volkspartij als de Finse Partij (voorheen de Ware Finnen) op. De Nederlandse ChristenUnie was al lid van deze club en ook de SGP sluit zich erbij aan. Daarmee komen de hervormers op 55 zetels. Dat is maar vier minder dan de liberalen. Als nog een partij zich aansluit, zouden de hervormers de derde grootste partij in het Europarlement kunnen worden.

De meest waarschijnlijke kandidaat is Alternative für Deutschland, de Duitse anti-europartij met zeven zetels. Dat zou bondskanselier Angela Merkel haar Britse collega David Cameron wellicht niet in dank afnemen, maar veel rechtse Britten zien wel wat in samenwerking met de professorenpartij.

De N-VA in België is een tweede optie. Geen van deze partijen kan met overtuiging extremistisch worden genoemd. Ze willen niet uit Europa, maar de Europese Unie hervormen opdat die kan blijven bestaan.

De Deense Volkspartij en de Finse Partij hebben in het verleden echter wel eens het plakkaat 'extreem-rechts' opgeplakt gekregen. Hun toetreding was dan ook niet geheel onomstreden. Beide zijn namelijk niet alleen eurosceptisch, maar ook kritisch op het immigratiebeleid van hun landen. Wat dat betreft hebben ze misschien meer gemeen met die andere Britse partij, UKIP. Beide Scandinavische partijen werkten tot eerder dit jaar dan ook met die partij samen in het blok Europa van Vrijheid en Democratie.

Nigel Farage verliest niet alleen zijn Scandinavische vrienden. Ook het Italiaanse Lega Nord, dat, net als de N-VA, meer autonomie voor het rijke noorden van het land wil, stapt uit zijn blok om zich aan te sluiten bij Le Pen en Wilders. Die hebben vooralsnog nog twee andere bondgenoten: de Oostenrijkse FPÖ, met vier zetels, en het Vlaams Belang, met slechts een zetel. De patriotten moeten dus nog minstens twee andere partijen uit twee verschillende landen vinden, willen ze erkend worden als een blok in het Europarlement en subsidie krijgen. Die subsidie kan overigens oplopen tot 4,4 miljoen euro per jaar. En dan rekenen we het salaris en de vergoedingen van de individuele parlementsleden nog niet mee.

De Sverigedemokraterna zijn een mogelijke partner. De Deense Volkspartij weigerde met de Zweden samen te werken, maar nu de eerste zich bij de hervormers heeft aangesloten, kunnen de laatsten met Le Pen en Wilders verder.

De Zweedse nationalisten hebben echter maar twee zetels. Het Franse Front National blijft dan verreweg de grootste partij binnen de nieuwe fractie. En ze komen dan nog altijd een partij tekort. De Griekse Gouden Dageraad en het Hongaarse Jobbik zijn fascistisch en daar wil niemand mee samenwerken. En zijn nog een paar eurosceptische splinterpartijtjes in Oost-Europa op zoek naar een Europese moederpartij. Wellicht komen Le Pen en Wilders alsnog aan de magische zeven. Maar het ziet er vooralsnog niet al te hoopgevend uit.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten