Zeker 34 winnaars van elite-marathons als Londen en New York hadden verdachte bloedwaardes.
De resultaten van 12.000 bloedtesten van 5.000 atleten werpen een donkere schaduw over de zes grootste marathons ter wereld. Zeker 30 procent van de marathonlopers had tussen 2001 en 2012 abnormale bloedwaarden die konden duiden op mogelijk dopinggebruik, schrijft de Britse krant.
De krant waar Elsevier het over heeft is The Sunday Times. Deze krant is één van de meest gezaghebbende kranten in Groot-Brittannië. En dat is niet alles; The Sunday Times werkte samen aan dit onderzoek met... de Duitse zender ARD.
34 van de atleten hadden uitgesloten of in ieder geval nader onderzocht moeten worden. Bij elkaar liepen deze mannen én vrouwen maar liefst voor 5,5 miljoen euro aan prijzengeld bij elkaar.
Niet slecht.
Doping-experts Robin Parisotto heeft voor The Sunday Times naar de bloedwaardes gekeken en komt tot de volgende conclusie:
"Zo veel atleten lijken doping te hebben gebruikt zonder dat ze werden gestraft. Het is zeer schadelijk dat de IAAF erbij heeft gezeten en het gewoon heeft laten gebeuren."
Ook zegt hij dat de waardes weliswaar niet bewijzen dat er doping is gebruikt, maar dat ze wel bijzonder verdacht zijn. Er had dus een onderzoek ingesteld moeten worden. In plaats van de boel te onderzoeken heeft de internationale atletiekorganisatie het juist onder het tafelkleed geprobeerd te vegen.
Hoewel dit natuurlijk slecht is voor het imago van de atletiek - en voor het
marathon lopen specifiek - hoor je professionele wielrenners (en wielrenfans) bijna opgelucht ademhalen. Die
sport werd er de laatste jaren namelijk van beschuldigd om 'verrot' te zijn - dit in tegenstelling tot andere sporten. Na vandaag kunnen we wellicht concluderen dat het enige verschil met
wielrennen en andere sporten is dat men de strijd tegen doping in die eerste sport al een paar jaar serieus neemt, terwijl men in andere sporten net doet alsof er niets aan de hand is.