De Blitzkrieg die ISIS voert in Irak heeft de organisatie nu al aan de grens met Jordanië gebracht. Het afgelopen weekeinde veroverde ISIS vier steden in de Anbar-provincie, het hartland van soennitisch Irak.
Onder die steden was Rutba de laatste Iraakse stad aan de grote weg naar Jordanië. De regering in Amman besloot daarop een gedeelte van haar leger te mobiliseren om zo de grens met Irak en Syrië beter te kunnen bewaken. Dit werd vandaag gevolgd door de sluiting van de Turaibil grensovergang met Irak.
Het afgelopen weekeinde hield ISIS ook voor het eerst een openlijke manifestatie in de Jordaanse stad Maan. Aanhangers van de islamistische groep gingen daar de straat op.
Deze ontwikkelingen worden in Israël met zorg gevolgd.
Het doel van ISIS is namelijk om een op de sharia gebaseerde islamitische staat te stichten in Irak, Syrië, Jordanië, Israël en Libanon. De organisatie wordt gesteund door sponsors uit Saoedi Arabië, Koeweit en Qatar en is in korte tijd de rijkste terroristische beweging in de wereld geworden.
ISIS vergaarde haar vermogen ook door belastingen te heffen in gebieden onder haar controle. Verder verkoopt de organisatie olie en electriciteit aan het Assad regime. Kidnapping, handel in drugs en beroving zijn een andere bron van inkomsten voor ISIS. In Mosul beroofde ISIS banken en voegde zo een half miljard dollar toe aan haar vermogen, dat nu wordt geraamd op 2 miljard dollar.
In Irak maakt ISIS vorderingen op weg naar de hoofdstad Bagdad. De luchtmachtbasis Tal Afar in noord-Irak werd dit weekend veroverd en naar verluid ook de stad Tal Afar. Ook een convooi met gevangenen die op weg waren van Hilla ten zuiden van Bagdad naar een gevangenis in noord Bagdad werd aangevallen, daarbij vielen tenminste 76 doden.
Een televisieploeg van de BBC werd door ISIS beschoten tijdens opnamen van de strijd tegen Koerden in Jalula. Zie hier:
In Bagdad mobiliseren sjiietische militias onder leiding van Moqtada al-Sadr om de stad te verdedigen tegen ISIS. Tijdens een parade van sjiieten in de stad werden spreekkoren aangeheven tegen de 'ISIS-bezetters' en tegen de Verenigde Staten. Een sjiietische leider heeft aangekondigd dat de 300 Amerikaanse adviseurs die op weg zijn naar Irak, zullen worden aangevallen.
De retoriek tegen de VS heeft te maken met de politiek van de Iraakse premier al-Maliki die Washington heeft gesmeekt om luchtsteun in de strijd tegen ISIS. De regering Obama heeft tot nu toe geweigerd om die steun te bieden en lijkt eerder bereid om Iran de kans te geven om in te grijpen in Irak.
ISIS krijgt op haar beurt steun van het Leger van Naqshbandia, een groep officieren uit het voormalige leger van Saddam Hoessein. Die groep werd opgericht door Izzat Ibrahim al-Douri die een belangrijke commandant was in het leger van Hoessein. Deze onnatuurlijke coalitie tegen het Iraakse regime deelt de afkeer van de wijze waarop al-Maliki de Soennieten in Irak heeft vernederd sinds hij aantrad.
Volgens de laatste rapporten probeert ISIS ook om een belangrijke dam nabij de stad Haditha in handen te krijgen. De electriciteits centrale van deze dam is belangrijk voor Bagdad. De vrees bestaat dat ISIS de dam zal opblazen om zo het gebied rond Bagdad onder water te zetten.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken was op maandag in Bagdad voor besprekingen met de Iraakse regering. Kerry wil proberen om de nationale eenheid in Irak te herstellen maar de kans daarop lijkt verkeken. Irak dat als land werd gecreerd door de Britten en de Fransen onder het Sykes-Picot-akkoord uit 1918 heeft in feite opgehouden te bestaan. De kaart hieronder laat zien dat het land is uiteengevallen in drie delen, namelijk de ISIS staat, Koerdistan in het noorden en het sjiietische gedeelte in het zuiden van Irak.
De ISIS dreiging tegen Jordanië is vooral voor Israël zorgwekkend. Een ISIS-overname van Jordanië zal grote gevolgen hebben voor Israëls veiligheid. Israëlische analysten denken dat ISIS geen partij is voor de IDF maar terroristische aanvallen op Israëlische doelen in de Jordaanvallei kunnen het land destabiliseren. Verder zullen Hamas en Islamic Jihad inspiratie putten uit de ISIS-opmars en hun aanvallen tegen Israël opvoeren.
Volgens onbevestigde berichten heeft premier Netanyahoe op vrijdag 20 juni contact gehad met president Obama, koning Abdullah en PA-leider Mahmoud Abbas over ISIS.
De Israëlische premier gaf onder andere informatie over pogingen van ISIS om samenwerking te zoeken met de islamistische groep Ansar al Maqdis die in de Sinai-woestijn opereert. Deze groep heeft banden met Hamas en Islamic Jihad.