Bitcoin bubble?

Geen categorie28 feb 2014, 13:59
Bitcoinbeurs Mt.Gox verdween van de week opeens van de aardbodem, maar de BTC bestaat nog. Hoe nu verder?
Er is afgelopen weken, misschien wel maanden, het nodige te doen geweest rondom de virtuele, digitale munt. Sterke koersschommelingen, geruchten, roddels en achterklap. Centrale banken van Rusland, China en VS die proberen twijfel te zaaien onder bitcoin 'miners' en de suggestie wekken dat alleen bitcoin handelaren er beter van worden. Ook minister Dijsselbloem deed daaraan mee. Maar wat is de werkelijkheid?
Feit is, dat steeds meer bedrijven de bitcoin accepteren als betaalmiddel. Dat vindt een centrale bank niet leuk, want dan is zij haar monopolie op geldschepping kwijt. Dit belang maakt kritiek van centrale banken tenminste 'verdacht'. De 'waarde' van een munt staat of valt met het vertrouwen dat gever en nemer hebben in het betaalmiddel. Dat geldt voor chartaal geld, dat geldt voor virtueel geld. Het geld zelfs voor goud. De waarde wordt allereerst bepaald door vertrouwen.
Afgelopen week werd een poging ondernomen om dat vertrouwen in de Bitcoin aan te tasten.Toen verdween 's werelds grootste bitcoinbeurs Mt. Gox ineens van het toneel. Er zouden honderden miljoenen dollars aan bitcoins zijn gestolen door de exchange uit Japan. De koers van de virtuele munt schoot vervolgens natuurlijk naar beneden, maar een crash bleef uit. Maar hoe onverwachts was deze verdwijning echt? Insiders weten dat luttele weken voor deze gebeurtenis Mt. Gox al geen bitcoins meer inwisselde voor andere valuta. 'Technische problemen' werd toen als reden opgegeven. De afgelopen maanden waren er talloze berichten over problemen met lekken bij Mt. Gox en afgelopen maandag, een dag voor de verdwijning van Mt. Gox, stapte ceo Mark Karpeles uit het bestuur van de overkoepelende Bitcoin Foundation. Men had dit dus kunnen zien aankomen.
Het maakt ook niet zoveel uit, er zijn meerdere beurzen, net zoals bij andere valuta, dus waar hebben we het over? Sterker, ik verwacht juist dat door dit soort gebeurtenissen de munt eerder 'volwassen' wordt. En dat is een interessante ontwikkeling, want het maakt de burger minder afhankelijk van de centrale bankiers. Die proberen de bitcoin verdacht te maken door te zeggen dat de munt misbruikt wordt om criminele activiteiten 'wit' te wassen. De echte reden is, naast genoemd monopolieverlies op gelschepping, dat de bitcoin schadelijk is voor de schatkist en de winst van de banken. Staten en (centrale) banken zien de bitcoin dus als concurrent. Immers, bitcointransacties gaan buiten de belastingdienst om.
Er gaan stemmen op om de munt 'te reguleren'. Dat kan, maar daarmee verliest zij haar oorspronkelijke aantrekkingskracht en wordt dan één van de vele valuta in omloop. Laat de bitcoin maar lekker wegblijven van regulering, dat kan beter worden overgelaten aan de internetgemeenschap zelf.
Vanmiddag besteedt RTL-Z aandacht aan de bitcoin. Vanaf 13:20 kunt u vragen stellen.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten