Ah, die oh zo geweldige rechtstaat in Nederland! Waar je in Nederland gewoon een valse naam kan opgeven op het moment dat je een boete krijgt, waarna die onschuldige persoon ineens €300 moet betalen en zelfs na gebleken onschuldigheid dat bedrag niet kwijtgescholden krijgt.
Het is een veelgehoorde uitspraak onder pessimisten: misdaad loont. Helaas blijkt die cynische observatie echter maar al te vaak te kloppen. En dan niet alleen in drugsstaten als Colombia en Mexico, maar ook gewoon in Nederland. Neem nu het voorbeeld van Sanzie. De vrouw vond gisteren ineens een boetebrief van het CJIB op de mat. Ze zou met haar witte Audi een beetje de dolleman in het verkeer hebben uitgehangen, en daarom de Nederlandse overheid het luttele bedrag van €288 schuldig zijn. Dus, of ze even op korte termijn die openstaande boete even kon betalen.
Eén ding was er echter niet in de haak: Sanzie heeft helemaal geen witte Audi. Iemand heeft haar naam en identiteit opgegeven toen hij door de politie op de vingers werd getikt, en nu zit Sanzie met de gebakken peren. Nu zou je denken: dat kan toch wel even op het bureau geregeld worden, zodat die arme vrouw geen honderden euro's hoeft over te maken voor iets waarvoor zij geen schuld draagt?
Nou, dan ken je de bureaucratische regelgeving in Nederland nog niet. Ja, Sanzie is onschuldig. Maar nee, dat betekent dus vooral niet dat de boete wordt kwijtgescholden. In plaats daarvan moet ze via een enorm omslachtig traject haar gelijk maar zien te halen:
"Na veel heen en weer bellen met het CJIB bijkt iemand anders haar rijbewijsnummer te hebben gebruikt. Identiteitsfraude dus. Zaak opgelost zou je denken, maar nee. Sanzie moet eerst de boete betalen, dan aangifte doen, en dan kan ze via de kantonrechter dat geld terug proberen te krijgen. De wereld op zijn kop vindt ze. Daarom deed ze een oproep op Twitter om zo te proberen de dader te achterhalen.
Als die zich vrijwillig meldt, zal ze geen aangifte doen en zelfs een taart voor diegene bakken. Het gaat om de bestuurder van een witte Audi A3 cabrio met kenteken 31-RLF-2, dus ben jij dat? Er staat een taart voor je klaar."
Dit is natuurlijk volkomen bizar: een systeem om criminelen te straffen, maar waar de criminelen vervolgens gebruik van kunnen maken om hun straf te ontlopen en onschuldige mensen op te zadelen met de boetes voor hun criminele handelingen. En als wetsgetrouwe burger mag je dan via een enorm omslachtige wijze proberen om die paar honderd euro dan weer terug te krijgen.
Jongens, waar slaat dit op? Wie bij de politie is er zo enorm harteloos dat Sanzie gewoon dit hele traject bij de politie en de rechter moet doorlopen voordat ze haar recht uiteindelijk gewoon haalt. Dat ze dan maar de dader een taart moet aanbieden is echt volkomen armoede troef. Dat is geen kritiek op Sanzie - zij is ook maar gewoon een vrouw die houdt van hardlopen en "met haar pennetje in azijn alles [recenseren] wat ze tegenkomt" - maar wel op het justitiële systeem in Nederland.
https://twitter.com/Sanzie1982/status/912241038047268864
Want laten we wel wezen: is dat er nu om de burgers te beschermen tegen criminaliteit, of om burgers nog eens extra te pesten met de criminaliteit van anderen? Met de boete die Sanzie onterecht kreeg en maar niet krijgt ingetrokken, lijkt het wel een beetje op het tweede...
Update: Dit verhaal lijkt een happy ending te krijgen! Sanzie twittert dat ze contact heeft gekregen met de persoon in kwestie. Het lijkt erop dat het CJIB niet alleen oneerlijk is geweest tegenover Sanzie, maar ook over de bestuurder in kwestie. Zij pleegde geen identiteitsfraude, maar gaf haar naam op waarna de politie die vermangeld heeft tot de naam van Sanzie. Lekker handig, zeg maar!
https://twitter.com/Sanzie1982/status/912752574557818882
https://twitter.com/Sanzie1982/status/912752717935923200
https://twitter.com/Sanzie1982/status/912752883518590978
https://twitter.com/Sanzie1982/status/912753078524370945
https://twitter.com/Sanzie1982/status/912753280165535744
Maar eind goed, al goed!