Uit België komt het bewijs dat het opschroeven van deportaties daadwerkelijk zin heeft en de samenleving veiliger maakt. Eén effect van het verhogen van het aantal uitwijzingen, is dat gevangenissen rustiger worden en overpopulatie wordt tegengegaan. Zo zijn er cellen beschikbaar voor alle veroordeelden, en hoeven er dus geen gestrafte boeven op straat te lopen. Dat maakte de Belgische regering dit weekend bekend.
Wie niets te zoeken heeft in het land, moet er ook niet zijn. Illegale vreemdelingen zijn een blok aan het been van een land, en dienen dan ook op de één of andere manier terug naar hun land van herkomst begeleid te worden. Niet alleen omdat dit nu eenmaal het enige logische beleid is omtrent illegalen, maar ook omdat het de samenleving daadwerkelijk rustiger en veiliger maakt. Het uitwijzen van criminele vreemdelingen in het bijzonder heeft een heilzame werking voor een maatschappij, zo bewijst België.
De Vlaamse regeringspartij N-VA toonde dat wel aan met haar strenge beleid. Meer criminele vreemdelingen op het vliegtuig gezet betekende namelijk onder anderen rustigere en veiligere gevangenissen:
"De consequente uitwijzing van illegale criminelen zorgt mee voor de daling van de Belgische gevangenisbevolking. Voor het eerst tellen onze gevangenissen minder dan 10.000 gedetineerden. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken maakte van het terugsturen van criminele illegale van meet af aan een prioriteit. Het aantal illegale veroordeelden en verdachten zakt sindsdien significant in de statistieken. De uitwijzingspolitiek van Theo Francken is daarmee een bepalende factor in de afname van de overbevolking in de gevangenissen."
Ideetje voor Nederland, dus? Laten we het hopen! Ons land telt momenteel namelijk zo'n 35.000 gevangenen - ruim driemaal zoveel als ons buurland België.