Beurs loopt op eieren

Geen categorie22 jul 2014, 13:59
De onverwachtste en dramatische escalatie van militaristisch geweld in het oosten van de Oekraïne en de toenemende spanningen in het Midden Oosten laten de financiële markten wereldwijd niet onberoerd.
In de eerste plaatst maakt de koers van het aandeel Malaysian Airlines een enorme duikeling door. Het bedrijf wordt in korte tijd voor de tweede maal geconfronteerd met het verlies van honderden mensenlevens en een vliegtuig. Dit zal ongetwijfeld culmineren in honderden miljoenen aan schadeclaims van nabestaanden, verzekeraars, overheden en werknemersorganisaties. De vermissing van het Maleisische toestel enkele maanden geleden heeft er voor gezorgd dat nog maar weinig Chinezen deze luchtvaartmaatschappij kiezen. Het verlies in het eerste kwartaal kwam dan ook uit op euro 100 miljoen. Na de jongste tragedie lijkt het verlies alleen nog maar verder op te kunnen lopen want het merk Malaysian Airlines is terecht of onterecht ernstig gehavend. Wanneer de luchtvaartmaatschappij niets of bijna niets van de verzekeraars krijgt vergoed, kan dit volgens sommige analisten leiden tot het bankroet van de maatschappij.
Aandelen wereldwijd hebben negatief gereageerd op het nieuws, maar die in Rusland in het bijzonder. De Russische beurs was net sinds het voorjaar met een herstel bezig maar de nieuwe sancties opgelegd door de VS en Europa drukten de koersen met procenten naar beneden. In de olie-, gas- en financiële sectoren vielen de hardste klappen met bijvoorbeeld een verlies van 6% voor Rosneft en 11% voor Novatek. De sancties missen hun effect op de Russische economie niet. Dit jaar heeft Rusland nog maar een derde kunnen lenen van het bedrag dat ze vorig jaar ophaalden. In het eerste kwartaal van 2014 kromp de economie daar met 0,3% en de vooruitzichten worden er niet rooskleuriger op.
Ook de valutamarkt kwam in beweging. De Russische roebel daalde met bijna 2% en de Yen steeg aanvankelijk juist iets in waarde. In tijden van onzekerheid neemt ook de belangstelling voor goud en Amerikaanse staatsobligaties toe. Toch lijken al deze initiële reacties niet door te zetten.
Afhankelijk van het nieuws uit Oekraïne en de ontwikkelingen in Gaza lijken beleggers bereid om iets winst te nemen, maar op zich laten ze zich niet van de slag brengen. De accommodatieve maatregelen van de Centrale Banken wereldwijd bieden een zeer gewaardeerd vangnet. Daarnaast valt het merendeel van de tot nu toe gepubliceerde tweede kwartaal winstcijfers mee en zijn er de nodige overnames en inkoop van eigen aandelen die de markt steunen.
De zomer is doorgaans een periode van licht onder druk staande koersen. Inmiddels kijken we in Europa weer tegen koersen aan die nu op het niveau van medio mei staan. Ondanks het verschrikkelijke nieuws lijken de beurzen weinig af te wijken van de traditionele zomers.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten