De groei van de Nederlandse economie is bijna tot stilstand gekomen. In het tweede kwartaal bedroeg de groei een magere 1,5% ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar. Dat is nog altijd beter dan veel andere westerse landen, maar goed is het allerminst.
Daar komt bij dat het de komende maanden waarschijnlijk alleen maar slechter zal gaan. De wereldeconomie gaat turbulente tijden tegemoet; het ene na het andere Europese land gaat kapot door zijn schulden, en in Amerika gaat het ook al niet veel beter, zie bijvoorbeeld de downgrade van Moody's.
Het is echter nog niet te laat: het kabinet kan de impact van de komende crisis beperken of zelfs te niet doen. Hoe?
U raadde het al: grootschalige belastingverlagingen en door (sociale) hervormingen door te voeren.
Het moet nog gemakkelijker worden voor bedrijven om werknemers te ontslaan. De idee dat er dan meer werklozen komen is pertinente onzin; het resultaat van een dergelijke maatregel is juist dat bedrijven meer mensen gaan aannemen. Het risico is immers minder groot.
Daarnaast moeten er niet alleen regelingen komen om uitgaven af te schrijven van de belastingen, maar moeten alle belastingtarieven verlaagd worden: zorg ervoor dat bedrijven en individuen meer geld overhouden. Hoe meer ze overhouden, hoe meer ze te besteden hebben, en hoe minder groot de klap zal zijn.
Het kabinet kan zijn 'rechtse' imago nu recht doen door werken en ondernemersschap weer lonend te maken. De enige vraag is of Rutte en Verhagen de moed hebben te doen wat nodig is, wetende dat de vakbonden en linkse partijen hen de oorlog zullen verklaren.
Ik hoop het van ganser harte, want hebben ze die moed niet, dan vrees ik met grote vrezen dat de komende economische crisis ook een geweldige impact heeft in Nederland. En dat zou niet alleen jammer en bijzonder pijnlijk zijn, maar ook nog eens onnodig.