Berlusconi is eindelijk 'kapot'. De veroordeling is definitief. De kans dat Berlusconi nogmaals de dans ontspringt, is gering. Toch is de rol van Berlusconi nog niet uitgespeeld.
Gisteravond hield Berlusconi voor zijn huis in Rome een speech. Een paar duizend aanhangers waren naar de thuisbasis van de Italiaan gekomen om hem te steunen. De zichtbaar emotionele Berlusconi bedankte zijn aanhang. Hun aanwezigheid maakte veel pijn van de afgelopen dagen goed, zo zei hij. Daarnaast benadrukte hij nogmaals onschuldig te zijn.
Berlusconi kan blijven roepen dat hij onschuldig is, veel helpen doet het niet. De oud-premier van Italië is definitief veroordeeld, hij kan niet meer in hoger beroep en een jaar huisarrest of een taakstraf lijkt niet meer te ontlopen. In de partij van Berlusconi ziet men nog een uitweg, men wil dat de huidige president van Italië, Napolitano, aan Silvio Berlusconi gratie verleent.
Topadviseurs van de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi willen dat president Napolitano hem gratie verleent. Eén van de leiders van Berlusconi's PDL-partij wil daar op korte termijn met de president over spreken. De partijgenoten zijn het niet eens met de vier jaar celstraf die Berlusconi deze week definitief kreeg opgelegd voor belastingfraude. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Angelo Alfano van Berlusconi's PDL, zegt dat hij bereid is af te treden en zo de regering te laten vallen om zijn "idealen te verdedigen".
PatstellingDe kans dat Berlusconi gratie krijgt, is klein. Het dreigement om de regering te laten vallen, blijft wel staan, maar Berlusconi zelf lijkt daar
weinig voor te voelen. Dat Berlusconi met zijn partij die mogelijkheid heeft, zorgt er echter voor dat Berlusconi nog steeds een grote machtsfactor is in de Italiaanse politiek. Of men dat nu leuk vindt, of niet. Daarmee is de kat met negen levens in zekere zin nog springlevend. Mochten er nieuwe verkiezingen komen dan zal er, net als na de vorige, opnieuw een patstelling ontstaan. Die dreiging hangt momenteel boven de Italiaanse politiek, in die zin heeft Berlusconi Italië nog steeds in een wurggreep.
Robbert de Wit (Elsevier)
ziet nog een ander scenario. Volgens hem kan Berlusconi over enkele jaren, als hij zijn straf heeft uitgezeten, opnieuw meedoen aan de verkiezingen. Berlusconi heeft al eerder een comeback gemaakt in de politiek, waarom niet?
Immers, als Berlusconi inderdaad geen publiek ambt meer mag uitoefenen, dan zal dat verbod afgelopen zijn vóór het einde van de regeertermijn van de centrum-linkse premier Enrico Letta. De partij van Berlusconi steunt de regering-Letta, maar Berlusconi weet ook dat er impopulaire maatregelen moeten worden genomen om Italië uit de crisis te halen. Wat is er mooier voor de gehaaide oud-premier dan een paar jaar het slachtoffer van de 'linkse rechters' te spelen en vanaf de zijlijn in te spelen op de breed gedeelde afkeer van de Italiaanse staat, terwijl Letta alle klappen opvangt?
Vijand
De kat met negen levens heeft de afgelopen week een flinke opdoffer gehad, maar leeft nog. Als één iemand al vaak ten onrechte is afgeschreven, is het Berlusconi wel. De drievoudig premier lijkt niet kapot te krijgen. Toch is er één vijand die uiteindelijk ook Berlusconi gaat vellen.
Dat is zijn leeftijd.
Rol
Berlusconi is van 1936 en inmiddels al 76 jaar oud. Dat is oud. Zeker in de politiek is het dan een aflopende zaak. Al zal Berlusconi ongetwijfeld een voorbeeld nemen aan Mugabe. De president van Zimbabwe werd deze week op zijn 89e (al dan niet eerlijk) herkozen. Dan kan Berlusconi nog even vooruit.
Hoe het ook zij, Italië gaat spannende tijden tegemoet. Het doek is nog niet gevallen en Berlusconi blijft (voorlopig) in de hoofdrol.
U kunt mij ook volgen op twitter onder de naam @MeijerHerman