Dit is volkomen onacceptabel.
Uit onderzoek van vergelijkingssite Independer blijkt dat de kosten van dezelfde behandeling in hetzelfde ziekenhuis maar liefst 30 procent kunnen verschillen, afhankelijk van de zorgverzekeraar van de patiënt.
Zoals De Telegraaf uitlegt:
Patiënten die voor een behandeling aanspraak maken op hun eigen risico weten nu niet bij welke zorgverzekeraar ze het goedkoopst uit zijn. Independer onderzocht behandelingskosten van 25 ziekenhuizen.
Het merkwaardige is dat niemand weet waarom de verschillen per verzekeraar zo groot zijn. Het kan zijn dat dit (deels) komt doordat bepaalde verzekeraars onderhandelen over een totaalbedrag van behandelingen of dat ze verschillende verdeelsleutels hanteren. Dat kan. Maar zeker weten doen we het niet.
Dat komt doordat verzekeraars (en ziekenhuizen) bijzonder schimmig doen over dit soort kosten. Independer:
Het blijkt enorm lastig voor patiënten om tarieven van een toekomstige behandeling te achterhalen. Ziekenhuizen zijn slecht bereikbaar of hebben deze gegevens niet beschikbaar. Ook zijn er ziekenhuizen die hun tarieven niet willen delen.
Dit is natuurlijk volstrekt onacceptabel en het is niet alleen aan ziekenhuizen en verzekeraars om daar iets aan te doen, maar ook aan de wetgever. De Tweede Kamer bemoeit zich tegenwoordig met van alles en nog wat in ons land, je kunt je kont niet keren -- je kunt geen initiatief nemen -- zonder geconfronteerd te worden met allerlei (veelal overbodige, overigens) regelgeving.
Maar verzekeraars en ziekenhuizen ontspringen de dans. Waarom is dat? Heeft Big Pharma dan zoveel invloed in Den Haag dat ze werkelijk álles kunnen maken en overal mee wegkomen?
Als er nog partijen zijn die het daadwerkelijk belangrijk vinden om het leven van burgers een beetje beter te maken is dit dé mogelijkheid voor ze om iets nuttigs te doen met hun tijd en energie. Grijp in en dwing verzekeraars en ziekenhuizen om transparant te zijn over de kosten van behandelingen, over verdeelsleutels en over afspraken. Vandaag nog.