Volgens Netanyahu van Israël is er bewijs van het feit dat Iran zich niet houdt aan de afspraken van de zogeheten 'Iran-deal', afgesproken door de vorige president van de Verenigde Staten, Barack Obama. Donald Trump laat doorschemeren dat hij er serieus over nadenkt om uit de deal te stappen. Uit Iran komt er geluid dat de deal dan alsnog door kan gaan. "Wat wij willen, is dat de niet-Amerikaanse ondertekenaars van de deal het voortbestaan ervan garanderen", zei Rohani volgens AP tijdens een bijeenkomst met regeringsfunctionarissen. "Dan maakt het niet uit of de VS zich eruit terugtrekt." Hij voegde daaraan toe dat de Amerikanen een "strategische vergissing" door de overeenkomst op te zeggen.
De Iran-deal zorgt ervoor dat de sancties tegen het land worden opgeheven, zo lang het land zich houdt aan de afspraken, zoals het afbouwen van het nucleaire programma. De Europese landen zeggen dat er nog niet genoeg bewijs is voor de propositie dat Iran zich niet houdt aan de afspraken, maar ze willen wel dat de VS erin blijven. Daarom willen ze wel meegaan met de eis van Trump dat de afspraken
scherper moeten zijn.
Trump vindt het akkoord veel te beperkt. In het akkoord is bijvoorbeeld niet afgesproken dat Iran zich niet mag bezighouden met de ontwikkeling van raketten. En dat gebeurt dus nog steeds. Ook maakt Trump zich zorgen over de duur van de restricties die Iran zijn opgelegd. Die lopen namelijk al af tussen 2025 en 2030. Veel te kort, vindt de Amerikaanse leider. "Het akkoord is slechts een vertraging van de nucleaire ambities van Iran", oordeelt hij.
De Iraanse president Rohani kan zeggen wat die wil, maar uiteindelijk is het natuurlijk onrealistisch om een van de machtigste landen van de wereld, de Verenigde Staten, niet erbij te betrekken. Het is een vorm van populistische grootspraak dat hij beweert dat de deal dan nog steeds effectief kan doorgaan. Niet alleen zegt hij dat, hij
waarschuwt Trump ook nog eens:
Daarover zei Rohani vandaag dat Iran met niemand zal onderhandelen over zijn wapens en defensie, "en dat we zoveel wapens, raketten en faciliteiten zullen ontwikkelen als we nodig hebben".
Met zo een houding zou ik wel twee keer nadenken voordat ik zo een land het voordeel van de twijfel geef. Daarnaast zou ik het bewijs van de Israëlische inlichtingendiensten maar serieus nemen en niet zo snel afwijzen. Het is niet alleen een politiek spel meer, maar het gaat om de veiligheid en de stabiliteit van het Midden-Oosten, een regio dat toch al op springen staat.