Syp Wynia is terug met de 'kwestie van de week' en volgens Wynia staat het partijkartel op instorten. Wynia vertelt in de video hoe de liberalen (VVD, D66), christendemocraten (CDA) en sociaaldemocraten (PvdA) de afgelopen honderd jaar de dienst uitmaakten. En hoe zij nog steeds de touwtjes in handen hebben. Maar zo stelt Wynia 'daar komt binnenkort wellicht verandering in'. Zou het?
Dat het er slecht voorstaat met de lieden van het partijkartel is overduidelijk nu het stof van de Provinciale Statenverkiezingen is neergedaald en Forum voor Democratie plots de grootste partij werd. Vakkundig werd de partij de oppositie ingejaagd in diverse provincies.
Volgens Wynia: 'hebben de partijen van de drie stromingen met slechts 36% van de stemmen electoraal gezien niet de macht', maar hebben ze dit de facto alsnog vanwege het grote aantal bestuurlijke posities die lieden van deze partijen bekleedden. Zoals Jeroen Dijsselbloem: nu voorzitter van de OVV terwijl de PvdA al jaren krimpt.
Een van de gremia waar de lieden van het partijkartel terechtkomen na hun politieke carrière is bijvoorbeeld de Raad van State, het belangrijkste juridische adviesorgaan van het kabinet. Dat wordt momenteel nog bevolkt door lieden als D66-baron Thom de Graaf die wijlen Pim Fortuyn in verband bracht met het nazisme en de holocaust.
Van D66 is als politiek machtsblok weinig over in de Eerste Kamer, maar haar positie in de bestuurlijke kringen is nog steeds zeer sterk. Volgens Wynia werkt het systeem nog vanwege het 'uitstelmechanisme' dat in werking is gezet door de lieden van het partijkartel.
Dat is een mechanisme waarbij de kartelpartijen anderen uitsluiten voor het uitoefenen van macht. Het cordon sanitaire zeg maar. Maar op een gegeven moment werkt ook die tactiek niet meer. Wanneer het dan definitief voorbij is en de macht van VVD, D66, CDA en PvdA afbrokkelt terwijl 'het fundament ontbreekt' is echter nog de vraag.
Dat dit alles gebeurt is volgens Wynia wel 'eigen schuld dikke bult' omdat bovengenoemde 'de relatie met de kiezer' hebben verwaarloosd. Ze zijn allemaal 'middenpartijen geworden, maar hun uitstraling is verdwenen' en 'ze zijn er voor de multinationals, maar niet de burger'.
Wynia voorziet in de toekomst dat deze partijen dan ook hun macht gaan verliezen: 'we zullen komende jaren zien dat de macht van deze partijen gaat eroderen en imploderen'. Geduld is een schone zaak!