"Eerst willen we iets zeggen over de ongegronde verwijten van D66 over discriminatie en racisme. Verwijten die wij verre van ons werpen." In een email aan leden van Forum voor Democratie neemt partijleider
Thierry Baudet afstand van
Yernaz Ramautarsing terwijl hij de beschuldiging van D66 -- van racisme en discriminatie -- gepassioneerd verwerpt. Baudet schrijft:
De commotie ontstond toen de nr. 2 op onze lijst Amsterdam, de Surinaamse-Nederlander Yernaz Ramautarsing door D66 en GroenLinks werd geconfronteerd met beschuldigingen van racisme vanwege dit interview uit juni 2016. Oordeel zelf. Handig zijn de uitspraken van Yernaz wellicht niet, maar discriminatie of racisme lezen wij er zeker niet in. Voor de duidelijkheid, zoals wij altijd hebben gezegd (en ook zullen blijven uitdragen): Forum voor Democratie neemt afstand van elke vorm van racisme en discriminatie, wij staan voor een open samenleving waarin iedereen wordt beoordeeld op individuele kwaliteiten, niet op huidskleur, ras, geslacht, seksuele geaardheid, etc.
Een belangrijke boodschap, die helaas wel wat te laat komt. De negatieve pers had deels voorkomen kunnen worden als dit direct de officiële reactie van Baudet was geweest. Maar goed, beter laat dan nooit. Het is helder dat Baudet afstand neemt. Een goede en vooral ook belangrijke stap.
Wat racisme betreft moet er wel iets gezegd worden. Ramautarsing is zelf een tweede generatie Nederlandse Surinamer. Hij is ongetwijfeld niet 'tegen donkere mensen' of 'tegen mensen met een kleurtje.' Maar hij heeft wel degelijk uitspraken gedaan die ronduit zorgwekkend en zelfs misselijkmakend zijn. We zijn allemaal bekend met zijn opmerkingen over IQ-verschillen tussen bevolkingen, maar there is more where that came from. Kijk bijvoorbeeld maar naar deze tweets:
Dit is ongelooflijk zorgwekkend taalgebruik. "Etnische Nederlanders"? Wat zijn dat in vredesnaam? En trouwens, wat maakt het uit dat mensen blank zijn of toch een kleurtje hebben? Mij helemaal niets, maar Yernaz "begrijpt" mensen die dat wél een probleem vinden. Die mensen zijn dus gewoon racistisch.
Wat uitsterven betreft: ook dat is een populair talking point in extreemrechtse kringen. Yernaz zal zelf geen extreemrechtse jongen zijn, maar hij neemt hun talking points wel over. In dit geval is dat niet alleen racistisch, maar ook nog eens knetterdom. Nederlanders 'sterven' helemaal niet 'uit.'
Tenslotte impliceert Yernaz dat er hier sprake is van een complot. Massaimmigratie en hoge belastingen zorgen ervoor dat de 'etnische Nederlander' uitsterft! De elites zijn verantwoordelijk voor dat beleid!
Deze tweets zijn feitelijk een beschrijving van wat men in extreemrechtse kringen
omvolking noemt. Dat Yernaz zelf geen nazi is, soit, duidelijk. Maar dat de nummer twee van de kieslijst van
FVD in
Amsterdam dit soort termen gebruikt -- en deze ideeën heeft -- is wel degelijk een probleem. Zo'n man moet je dus niet op kieslijsten zetten.
Ollongren
Ook besteedt Baudet aandacht aan D66 en dan meer specifiek minister
Kajsa Ollongren:
Vice-Premier Kajsa Ollongren (D66) beschuldigde ons op basis van dit interview met Yernaz uit 2016 dat wij ‘openlijk discrimineren op basis van ras’, en dat wij ‘sommige Nederlanders anders behandelen dan andere’. Dergelijke onjuiste en demoniserende uitspraken, nota bene afkomstig van de Minister van Binnenlandse Zaken die verantwoordelijk is voor de staatsveiligheid en moet toezien op een eerlijk verloop van de verkiezingen, gaan echt alle perken te buiten. Daarom heb ik samen met Theo Hiddema aangifte tegen Ollongren gedaan wegens smaad en laster.
Daarbij maakt hij duidelijk dat het geen publiciteitsstunt is en ook geen kansloze zaak. "Wij merken sinds de uitlatingen van Ollongren dat het klimaat danig is verhard en ook de veiligheidsmaatregelen moesten deze week verder worden aangescherpt."
Interne critici
En dan was er de derde klap in de "hectische week" van FVD nog:
Juist op dit moment - terwijl we de volle laag van media en gevestigde partijen kregen - meende een kleine groep leden het partijbestuur en de partij-organisatie ter discussie te moeten stellen. De media doken er meteen dankbaar bovenop. In deze fase van ons bestaan - waarin we zo’n duizelingwekkende groei meemaken - is het een slecht idee om de bestuurssamenstelling en de partij-organisatie ingrijpend te gaan wijzigen. Stabiliteit en gecontroleerde groei zijn op dit moment het allerbelangrijkste.
Hier kan ik het alleen maar mee eens zijn. Dat moet inderdaad zo gebeuren. Het is verstandig om nu even met de rem erop te werk te gaan.
Maar: sommige critici hadden wel degelijk een goed punt. De idee dat alle voorstellen van het bestuur worden aangenomen tenzij 2/3 van de totale leden er tegen stemmen (bij een ALV) is ronduit anti-democratisch. Dat artikel moet aangepast worden in de statuten. Vandaag nog. Je kunt geen schijn-ledenpartij hebben. Je bent een ledenpartij of je bent dat niet.
En nee, dit betekent niet dat je dan op grote schaal regionaal moet uitbreiden. Dat hoeft helemaal niet. Baudet kan dat prima langzaam doen. Sterker nog, als de controverse in Amsterdam iets bewijst dan is het dat het zelfs absoluut noodzakelijk is om voorzichtig en zorgvuldig te werk te gaan.
Baudet gaat verder in de email:
Daarom heeft het partijbestuur haar standpunt toegelicht aan de pers. Hierop hebben twintig leden het lidmaatschap opgezegd maar er zijn ook honderden leden bijgekomen. Per saldo is ons ledenbestand deze week met ruim 500 leden gegroeid.
Dat is natuurlijk goed nieuws voor Baudet. De hardcore achterban staat keihard achter hem, meer dan ooit misschien zelfs. Maar er zijn wel degelijk een paar voorbehouden:
1. De mensen die zijn opgestapt waren niet de minsten.
2. Je moet in dit soort tijden ledentallen niet gebruiken als verdedigingsmechanisme. Je daarop blindstaren is
politiek gezien ronduit gevaarlijk
Conclusie
Tenslotte eindigt Baudet de email met de volgende woorden:
We laten de onrust nu achter ons en gaan verder met ons positieve verhaal voor een beter Nederland - zonder discriminatie of racisme - en een goed georganiseerde partij waarin we ons richten op de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 en gestaag verder gaan met de selectie van kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2019.
Oftewel, Baudet neemt (eindelijk) afstand van de woorden van Ramautarsing en wil het nu hebben over het programma van FVD.