1. Home
  2. Assad geeft toe: hij verliest terrein door een gebrek aan troepen

Assad geeft toe: hij verliest terrein door een gebrek aan troepen

Geen categorie26 jul 2015, 20:00
Het leger van de Syrische dictator wordt steeds verder teruggedrongen omdat er gewoon niet genoeg soldaten zijn.
Assad erkende vanochtend in Damascus dat zijn generaals soldaten van het ene naar het andere front hebben moeten verplaatsen om gebieden die van militair, politiek of economisch belang zijn te beschermen. Sommige gebieden zijn daarmee doelbewust opgegeven aan de rebellen om andere gebieden te behouden. Assad gaf toe dat dit tot frustratie onder de Syriërs heeft geleid.
Sinds maart van dit jaar heeft het Syrische leger een paar zware tegenslagen te verwerken gekregen. Daarvoor leek er een stalemate te komen; alle strijdende groepen leken elkaar even in balans te houden. Dat werd anders toen Assad de stad Idlib verloor aan ISIS. Vervolgens veroverden de extreem-islamitische terroristen ook nog de stad Palmyra.
Het gevolg? Assads troepen hebben minder dan de helft van het Syrische territorium in handen. Het grootste deel van het land wordt dus geregeerd door rebellen (van het Vrije Syrische Leger) én extremisten (waaronder Jabhat al-Nusra en ISIS).
Hoewel dit behoorlijk zorgwekkend moet zijn voor Assad blijft hij zelf hoop houden op een goede afloop:
"We vallen niet uiteen. We zijn standvastig en zullen overwinnen. Een nederlaag komt niet voor in het woordenboek van het Syrische leger."
Als de dictator ervan overtuigd was dat hij deze strijd zou verliezen was hij ondertussen ongetwijfeld al lang naar Iran gevlucht. Dat land is namelijk zijn belangrijkste bondgenoot. Het feit dat hij nog steeds in zijn eigen land is, is een teken dat hij werkelijk denkt nog altijd te kunnen winnen. Heel gek is dat natuurlijk niet, aangezien het Westen en diens bondgenoten de aanvallen op ISIS - Assads belangrijkste tegenstander tegenwoordig - lijken op te voeren.
Toch zal dat vooruitzicht veel Westerse overheden zorgen baren. Assad wordt zowel door Europa als door Amerika gezien als een grote vijand en een brute dictator die zijn eigen volk op vreselijke wijze onderdrukt en zelfs uitmoordt. Hoewel het Westen ISIS kapot wil maken, willen ze niet dat dit betekent dat Assad langer aan de macht blijft.
Daarom opperen verschillende experts dat er een strijd aan meerdere fronten moet komen: tegen ISIS, tegen Jabhat al-Nusra en andere extremisten, én tegen Assad. Het enige praktische probleem met dat idee is dat het dan bijzonder onoverzichtelijk wordt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten