Nederland heeft 'teveel sociale voorzieningen om nog goede controle te kunnen uitoefenen'.
Een leuk berichtje vanmorgen op Nu.nl: Er blijkt toch wel erg veel gefraudeerd te worden met de sociale voorzieningen in Nederland.
Om te beginnen is het al opmerkelijk dat volgens Peter Kavelaars (hoogleraar fiscale economie aan de Erasmus Universiteit) vijf miljoen huishoudens minimaal één toeslag ontvangen (zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag, et cetera). Dit is volgens hem zeventig procent van de huishoudens. Minimaal één, dus twee of drie of vier of vijf toeslagen kan ook.
Als we aannemen dat een gemiddeld huishouden uit twee komma twee personen bestaat, kunnen we zo uitrekenen dat maar liefst elf miljoen mensen in Nederland ergens een toeslag voor ontvangen. De hoogleraar noemt dit een extreem getal, en concludeert dat het systeem te royaal is.
Het is misschien goed om even stil te staan bij deze massale herverdeling van geld, waar wij in Nederland zo aan gewend zijn dat het ons niet eens meer opvalt.
Geld uit de zak van andere belastingbetalers, of misschien wel geld uit je eigen zak, dat je vervolgens weer via de overheid terugkrijgt in de vorm van een toeslag. Hoe omslachtig wil je het hebben?
Afijn. Ons enorme sociale systeem van eindeloos veel sociale regelingen en duizenden sociale toeslagen, blijkt extreem fraudegevoelig te zijn. Het zou zelfs fraude in de hand werken. No shit, Sherlock!
Hadden we afgelopen week nog de bijna te makkelijke Bulgarenfraude met huurtoeslagen, nu blijkt dat ook met het Persoonsgebonden Budget waarschijnlijk op grote schaal gefraudeerd wordt.
Het PGB houdt in dat de zorgbehoevende gratis geld krijgt waarmee hij zelf zorg mag uitzoeken en bekostigen. Het is een constructie die er bijna om smeekt om misbruikt te worden. Had niemand van tevoren zien aankomen dat mensen zichzelf van dat geld gaan uitbetalen voor de uren dat ze s nachts, al slapend, op hun zorgbehoevende kind hebben gepast? Het onderzoek naar fraude met PGBs richt zich overigens voornamelijk op bemiddelingskantoortjes die PGBs aanvragen op naam van mensen die van niets weten. Zo zie je maar weer op hoeveel verschillende manieren je met dit systeem kunt frauderen!
Er is tot nu toe nauwelijks controle, en de hoogleraar in kwestie is bang dat het hele sociale systeem straks niet meer betaalbaar is als we meer geld aan controle gaan uitgeven. We zullen dus ofwel een deel van onze sociale voorzieningen moeten afschaffen - en betere controle instellen voor die sociale voorzieningen die overblijven - of we moeten ons erbij neerleggen dat je in Nederland vrijwel risicoloos kunt frauderen met onze eindeloze hoeveelheid sociale regelingen.
Het is dan wel weer mooi dat de socialistische heilstaat met haar afgedwongen solidariteit, zichzelf op deze manier onmogelijk maakt. Het is een prachtig praktijk voorbeeld van de beroemde anti-socialistische quote van Margaret Thatcher: The problem with socialism is that eventually you run out of other peoples money.
Ik ben benieuwd hoeveel er gefraudeerd moet worden voor ook onze regering tot de conclusie komt dat we het aantal sociale voorzieningen misschien maar eens wat moeten gaan inperken. In plaats van sociale regelingen kunnen we het vanaf nu beter asociale regelingen noemen.