De druk op Duitsland loopt verder op door de asielzoekerscrisis: ook dit kleine dorp moet nu een steentje bijdragen.
Het dorp Sumte, in de Duitse deelstaat Nedersaksen, heeft op dit moment zo'n 100 inwoners. De Duitse federale regering heeft echter besloten dat het dorp meer dan 700 asielzoekers moet opnemen.
Ook in Duitsland staan op het moment vele kantoorpanden leeg door de (economische) crisis. Het idee is om één van deze leegstaande panden om te bouwen tot een opvanglocatie. Jens Meier, de verantwoordelijke voor deze opvang, heeft vertrouwen in het slagen van deze locatie:
Ik zou hier niet zijn als ik niet dacht dat we deze uitdaging aan zouden kunnen. Ik vind dat we erg goed samenwerken hier in Sumte en dat we deze uitdaging zullen aanpakken en zullen slagen.
Niet alle bewoners lijken de mening van de heer Meier echter te delen. Tijdens een bijeenkomst, waar de plannen voor de opvanglocatie werden besproken, uitten verschillende bewoners hun zorgen. Zo heeft het dorp überhaupt geen winkels, een school of, tot zorg van enkele bewoners, een politiebureau.
Uiteraard waren er ook voorstanders van het plan. Een lokaal raadslid, Holger Niemann, was dit echter niet uit solidariteit met de asielzoekers. Als enige neo-nazi van het dorp kan hij de voordelen er wel van inzien:
Dit is slecht voor de mensen, maar politiek gezien goed voor mij.
En daar heeft hij geen ongelijk: veel inwoners van Sumte maken zich zorgen dat de komst van de asielzoekers zulke neonazi's in de kaart speelt. Hoewel de regering Merkel eerst een 'openarmenbeleid' voerde tegenover nieuwkomers neemt zij hierin, onder andere door druk van lokale regeringen, een stapje terug in. Bewegingen als Pegida, die al jaren naar eigen zeggen "strijden tegen de islamisering van Duitsland" hebben hun aanhang aan ontevreden burgers de afgelopen maanden zien groeien. Deze trend zal zich naar verwachting de komende tijd nog wel doorzetten: nog steeds komen elke dag enkele honderden asielzoekers Duitsland binnen, vooral via Oostenrijk.